Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 1 maj 2014

Västerbottenpaj med sparris

I dag har vi haft trevligt besök av Hanna, Eskil och Edvin. Det skiljer ju bara sex veckor i ålder mellan Edvin och Oliver och jag och Hanna träffades ganska ofta tillsammans med våra guldklimpar under vår föräldraledighet. Nuförtiden träffas vi inte lika ofta men när vi gör det är det så roligt att se hur de utvecklas. I dag lekte de ganska fint ihop och det är roligt att de faktiskt kommer ihåg varandra mellan gångerna vi ses. Vi åt paj, paj och paj, lekte, pratade och hade trevligt hela eftermiddagen. 

Lek och bus på lekplatsen mellan mat och fika
 Paj är ju ett säkert kort att bjuda på och vi gör det ofta. Det går ju att variera så mycket utefter vem som ska bjudas. I dag blev det en Köttfärspaj och en Västerbottenpaj med sparris. Till det hade jag gjort en stor sallad och en yoghurtsås med vitlök. Receptet på Västerbottenpajen hittade jag på Västerbottenpajernas drottning - Matrepubliken-Charlotta. Jag var inte riktigt överens med gräddningstiden då det kändes som den inte blev riktigt klar, utan höjde temperaturen i slutet så den "stannade" och fick fin färg. Mmm...så god den blev! Lite vår-touche med grön sparris i dessutom:).
 

Västerbottenpaj med sparris
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
300 g riven västerbottensost
6 ägg
ca 1 msk strösocker
salt & nymald svartpeppar
grön sparris
  • Sätt ugnen på 200 grader. 
  • Blanda ihop smör, mjöl och vatten till en deg. Tryck ut i en pajform- Nagga degen och ställ den svalt i ungefär en halvtimme. Förgrädda i ugnen i 10 minuter. 
  • Koka upp mjölken och grädden, dra kastrullen åt sidan och blanda i den rivna osten. Rör om ordentligt tills osten har smält. 
  • Knäck ner äggen i ostblandningen. Blanda i sockret och smaka av med salt och nymald svartpeppar. Häll i fyllningen i pajskalet. 
  • Lägg sparrisarna i ett fint mönster på pajfyllningen. Grädda pajen i 30-35 minuter i 140 grader. (Nästa gång gräddar jag nog på lite högre temperatur lite kortare tid)

Klassiskt foto på våra två söta gossar

3 kommentarer:

Ann-Sofi Matsafari sa...

Oj vilken läcker paj. Väterbottenpaj är ju toppen! Love it!
Ha en trevlig helg:)

Matarkivet sa...

Mums, så gott! För mig är det ett riktigt treat de gånger jag köper västerbotten här eller släpar med mig från Sverige! Sååå god i t ex paj! Fint med sparris i också. :)

Kram

Lotta sa...

Klart det ska vara sparris i en västerbottenpaj - gud så gott!