Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 11 februari 2014

Trifle med hallon och vanilj

På fredag är det Alla Hjärtans dag. Det har ni väl inte missat? Kanske ett kommersiellt jippo men ganska gulligt ändå. Bry sig lite extra om dem man tycker om och laga lite extra god mat.

I lördags gjorde jag denna lilla dessert som går perfekt att förbereda och sedan bara "montera" när det är dags att servera. I botten någon form av kaka av cookie-typ. Jag hade ju bakat Sega Kola-och Havrekakor tidigare i veckan som jag la i botten. Därefter varvade jag med ett lager vaniljkräm och hallonkompott på toppen Receptet hittade jag i senaste numret av Hembakat där Mary bjöd på denna dessert med chocolate chip cookie i botten.


En Trifle till Alla Hjärtans dag?

Trifle med vanilj och hallon 2 port
2-3 kakor

Vaniljkräm
1 äggula
knappt 1/2 dl strösocker
1/2 msk maizena
1 tsk vaniljsocker
0,75 dl standardmjölk
10 g smör

Hallonkompott
100 g frysta hallon
0,5 dl farinsocker
  • Hallonkompott: Värm hallon och socker i en kastrull på medelvärme. Hallonen ska bli varma och sockret ska smälta. Dra från plattan och låt svalna.
  • Vaniljkräm: Blanda äggula, socker och maizena i en bunke. Blanda mjölk och vaniljsocker i en kastrull och låt det koka upp. Dra av från plattan.
  • Blanda den varma mjölken med äggblandningen i kastrullen. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och vispa kraftigt på låg värme tills smeten tjocknat. 
  • Dra kastrullen från plattan och rör ner smöret. Blanda tills allt blandat sig. Låt krämen kallna/svalna.
  • Krossa kakorna i botten av två glas. Dela upp vaniljkrämen över kakan och toppa med hallonkompotten. Servera med kärlek!

3 kommentarer:

Remsan sa...

Det här är en av barnens favorit desserter. Vi brukar använda hemgjord granola, vaniljyoghurt och bär eller frukt, så blir det som ett mellanmål. Toppen eller hur?! Men äggkräm/vaniljkrämen låter ju annars väldigt god.

Ann-Sofi Matsafari sa...

Så enkel att svänga ihop efter maten om man är sugen på något sött:)

Sara på Vardag.nu sa...

Perra! Letade efter en enkel efterrätt till alla hjärtans dag, det här blir superbra. Tack!