Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 17 februari 2014

Zucchiniplättar

Meatless monday? Nä, det blev en bit kassler ikväll. Har fortfarande ett par rätter kvar från senaste matkassen från Mathem. Smördegsinbakad kassler med sallad. Väldigt lättlagat och gott! Inget som jag skulle komma på själv.

För ett par veckor sedan gjorde jag dessa goda Zucchiniplättar. Amy hade inspirerat mig på Instagram och då jag hade en zucchini i kylen som det inte fanns några planer för gjorde jag slag i sak. Amy gjorde sina utan ägg men jag tyckte att de blev så platta, tråkiga och höll formen dåligt så jag tillsatte ett ägg. Blev fluffigare och matigare. Kryddade med dill och citronskal istället för basilika eller koriander som Amy. Plättarna serverade jag med rivna rotfrukter, bulgur och yoghurtsås smaksatt med citron och vitlök..

Zucchiniplättar
1 Zucchini
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
hackad chili efter tycke och smak
2-3 msk majsmjöl
2 msk potatismjöl
1 msk hackad dill
1 tsk finrivet citronskal
1 ägg
salt och svartpeppar, smaka av med
olivolja att steka plättarna i
  • Riv zucchinin grovt. Pressa ut så mycket vatten som går.
  • Hacka lök och vitlök fint.
  • Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål och forma till plättar.
  • Hetta upp olja i en plättlagg eller stekpanna  och stek zucchiniplättarna tills de är gyllene på båda sidorna.
grönt är skönt

9 kommentarer:

Amy's piece of cake sa...

Så fina och visst är de goda! Jag hade också citronskal i men ibland gör jag med basilika och ibland med färsk koriander... ja, ägg underlättar men när min indiska familj kommer på besök så äter de inte det och då får jag experimentera utan ägg :) Tack så hjärtligt för länkningen, kram!

Bland bakverk och kastruller sa...

Visst är det gott med såna här plättar, har också gjort såna ett par gånger!!

Erika G sa...

Jag lagar gärna zuccini men har aldrig lagat dessa plättar. dwet borde ju vara lätt som en plätt men då jag inte tål ägg så bra, blir det ofta annat med denna grönsak. Igår finhackade jag den och hade i couscous. Grönt är skönt och plättarna är goda även om jag får magknip av dem... Dina ser ursnygga ut dessutom! Kram!

Ann-Sofi Matsafari sa...

Läckert:) fast köttälskare som jag är så hade jag nog valt din kassler till den där plätten.

Brittas mat sa...

Zucchini, världens bästa grönsak.

Charlotta Hemert Ljungblad sa...

Har sett recept på lite olika grönsaksplättar runt om i bloggosfären, ska nog ge mig på att steka några till lunch!

Fröken Dill sa...

Vad bra, jag har också en zucchini kvar i kylen!
Tack för tipset!!!

Pernilla sa...

Vi åt spenatplättar i måndags, den enda sorts plätt jag tyckt om i mitt liv, men det är typ samma recept som detta så jag skulle nog gilla dessa med :) jag har tänkt en himla massa på fin chokladlakritskaka ska du veta!

Mårtenssons kök sa...

Vi testade zucchinispagetti idag, men kan helt ärligt säga att det händer inte fler gånger... men att göra dessa godingar lägger vi på listan , låter ju riktigt goda!