Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 2 februari 2014

En Foodie inspirerar

I helgen har vi ätit, fikat, åkt pulka, ätit, fikat, gjort snöbollar och hängt med mina föräldrar. Tanken var att vi skulle vara hos min syster och äta lördag kväll när våra föräldrar kom upp men lite kräksjuka kom i mellan. Det blev middag här istället och inspirationen hittade jag i gårdagens GP. För i deras lördagsbilaga "Två Dagar" har de en serie om Göteborgs gladaste matlagare - GP Foodie. Trevlig läsning speciellt denna helgen när de hamnat hos min bloggvän Kim/Tant Russin. Hon delade bla. med sig av sin Apa i garderoben och Pistagenötsöverbakade Torsk med Rödbetsrisotto. Torsken lät både enkel att tillaga och god. Taget!

Tyvärr blev risotton liiite i lösaste laget då jag utan att tänka mig för spädde med alldeles för mycket buljong. Men smaken blev god ändå och färgen röd och härlig. Istället för Västerbottenost använde jag en 24 månaders lagrad Allerum Prästost XO. Då de inte hade torskfilé i fiskdisken men istället fin torskrygg valde jag det. Pistagenötstäcket ovanpå var väldigt gott. Så tack Russinet för receptet!


Rödbetsrisotto med pistageöverbakad torsk 4 portioner
Risotto
150 g rödbeta
3 schalottenlökar (alt 1 liten gul lök)
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 dl risottoris
2 dl vitt vin
ca 1 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
1,5 dl riven västerbottenost (alt Allerum XO 24 mån Prästost)
salt och peppar

Fisk
4 bitar torskrygg el torskfilé, 150-200g/port
salt och peppar
1 dl grovhackade pistagenötter
1,5 dl riven västerbottenost (alt Allerum XO 24 mån Prästost)
  • Risotto  - Skala och grovriv rödbetan. Finhacka lök och vitlök.
  • Fräs lök och vitlök mjuk i olja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt rödbeta och ris och låt fräsa med nån minut.
  • Häll på vinet och låt det koka in. Späd därefter med buljong, lite åt gången, låt vätskan koka in mellan varven. Rör då och då. Riset ska vara mjukt men ha lite tuggmotstånd och ha en lös konsistens. 
  • Smaka av med salt och peppar och rör ner osten. Servera direkt.
  • Fisk - Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en ugnsfast form. Salta och peppar jämnstora bitar av fisken och lägg den i formen.
  • Blanda de hackade nötterna med osten. Strö över fisken.
  • Baka fisken mitt i ugnen tills fisken har en innertemperatur på 52 grader. Det tar ca 15 minuter.


8 kommentarer:

Charlotta Hemert Ljungblad sa...

Åh, finaste Russinet! Läste artikeln på GP, mycket bra!

Amy's piece of cake sa...

Härligt med Kim, jag får bege mig till biblioteket här i stan och leta upp GP helt enkelt!

Rödbetsrisotto har jag inte testat men det låter mycket gott och det blir ju en sådan härlig färg av rödbetor också. Söndagskramar!

Ann-Sofi Matsafari sa...

Hon är cool den där russintjejen:)

Mårtenssons kök sa...

Risotto är ju en av våra favoriter, så vi får be att tacka både dej och Kim för inspiration! Perfekt när det står fisk på vår meny för fredag men ingen speciell rätt är planerad:)

Sara på Vardag.nu sa...

Hon kan hon, russinet!

Malin`s Diner sa...

Superkul att läsa om matbloggare jag känner! Heja heja!

Maten ser riktigt fin ut.

Det var så kul att träffa dina föräldrar. De är ju så gulliga!

Kram kram

Kim sa...

Åh men vad kul att det kunde inspirera! Roligast av allt med deet här reportaget är att få dela med sig av just det recpetet, för det är min paradrätt deluxe. Älskar hur det söta i rödbetan möter det salta i osten.
Kram!

Pernilla sa...

alltså kimpa, vilken tjej! måste fråga våra hyresvärdar om deras GP från i helgen så jag också får läsa.

synd att min motståndare här hemma vägrar fisk, för det låter ju förjädra gott...