Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 13 februari 2014

Lakritskladdkaka och matbloggsträff

 I går var jag på en sån där trevlig matbloggsträff igen. Denna gången var vi hos Rebecka i hennes och sambons nya fina lägenhet. Tror vi var 13 stycken denna gången. Varmt, trångt, högljutt och trevligt. Och självklart en massa gott som dukades fram. Som vanligt allt vegetariskt och denna gången även på önskan glutenfritt. En utmaning för många men sånt gillar vi.

Kö till alla godsaker
Knäckebröd, bröd, rostad sötpotatis, surkål, vegetarisk lasagne, avocadoröra, marinerade kronärtskockor, rödbetssallad.....så mycket gott på en och samma tallrik!



Alla brukar bli helt tok-mätta och rulla från de här träffarna. Denna gången förberedde jag mig på att "det kommer mer" och inte äta för mycket av maten. För det blir lika mycket sötsaker som mat. Och sötsakerna vill man ju inte tacka nej till.

Mitt bidrag blev en Laktiskladdkaka. Anledningen till det valet var att jag hittade en burk lakritspulver i mitt skafferi där bästföredatumet började närma sig. Nog ingen fara på det pulvret men jag började ju genast leta recept och hittade ett recept på en Lakritskladdkaka som dessutom var glutenfri enligt kvällens tema. Och LCHF. Det klingar ju bra när det gäller sötsaker. Som ni vet är ju inte jag mycket för dieter - mer för sötsaker:).

En riktigt maffig och tryffelliknande kaka som räcker till många då man endast orkar äta en smal bit. En god smak av lakrits. Servera med en klick grädde till.

Minimuffins med brynt smör och hasselnötsmjöl
Saffranspannacotta med björnbär som gifte sig fint:)
Min lakritspulverpudrade Lakritskladdkaka
Lakritskladdkaka
200 g 70% choklad
200 g osaltat smör
4 ägg
1 dl Stevia Strö
1 dl vispgrädde
3 msk lakritspulver
1 tsk vaniljsocker
  • Sätt ugnen på 225 g.
  • Vispa äggen fluffiga och vispa sedan ner sötningsströet en liten stund. 
  • Vispa ner vaniljsocker och lakritspulver. 
  • Smält smöret tillsammans med chokladen. Blanda ner grädden. Vispa ner chokladsmeten i äggsmeten och häll i springform.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt stå kallt några timmar innan servering. Pudra gärna över lite lakritspulver innan servering!

Ikväll åt vi en bit av denna "nyttiga" smarriga lakritskaka med lite turkisk yoghurt. Inte alls dumt!

8 kommentarer:

Kim sa...

Jag tänkte på det igår, när jag kollade igenom Instagramflödet, att det var ju trevligt att du visade en bild där det faktiskt var människor på! :) Annars är det bara fokus på maten. Inte så konstigt i och för sig, för det var ju jäkligt gott. Din kaka också, gillade hur lakritssmaken liksom smög sig på i efterhand.

Kom på lite senare att där ni skulle kolla på huset i helgen(?) är typ 300 från där Jens bor. Jag ska spana efter er ;)

Beata sa...

Tack för igår! Det var ju som vanligt strålande :) måste även erkänna att jag har lite sug efter din kaka fortfarande, trots att jag var lite lakritsskeptisk.. ;)

Fröken Dill sa...

Fantastiskt, jag är SVÅR på laktris!!!

Systeryster och jag .... sa...

låter väldigt mysigt och gott med bloggträffar ...

Anonym sa...

Åhhh ser mycket gott ut : ) Ha en trevlig alla hjärtans dag! kram Sofia

Remsan sa...

Fantastiskt att ni är så många som träffas! Och så otroligt mycket gott det alltid verkar bjudas på. Choklad och lakrits är en fin kombo tycker jag, så din kaka låter helt i min smak.

Amy's piece of cake sa...

Jag instämmer med föregående kommentarer.... lakrits och choklad är mumma!

Matarkivet sa...

Åh, nu kan jag visst kommentera igen - hurra! Häromdagen funkade inte de där bilderna med bokstäver och siffror... :(

Jag är så himla avis på era träffar och så mycket gott ni får till varje gång. Slurp!