Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 19 november 2013

Ugnsbakad vitkål

Punka på cykeln, buss från jobbet, sen till dagis, avfrosta frysen inför morgondagens kyl/frys-byte, mat till Oliver, baka kaka till morgondagens ledighetslunch, trött lilleman som vill vara med överallt och röra.... Lite lätt stökig kväll. Tanken var att jag skulle göra Stuvade makaroner och stekt falukorv men la ner det när Johan berättade att han ätit falukorv till lunch. Föreslog hämtpizza i brist på inspiration och råvaror. Funderade vad jag kunde trolla med i kyl och skafferi och blev ett brokigt hopkok under tiden som Johan nattade Oliver. Kokt pasta, avocadohalva, långkokt tomatsås, stekt halloumi och ugnsbakad vitkålen. Ja, inte så festligt men gott! Speciellt vitkålen (som jag fick ha för mig själv). Ett enkelt, billigt tillbehör med små medel.


Gör såhär:
  • Skär vitkålen i 2 cm tjocka skivor. Lägg i en ugnsfast form.
  • Ringla olivolja över. Strö över flingsalt och hela fänkålsfrön.
  • Baka på 125 grader i ca 45 minuter i ugnen.
  • Ät och njut!

In i ugnen....

...ut ur ugnen.

11 kommentarer:

Erika sa...

Vitkål är toppengott! Jag använder det gärna men har ju haft en tendens att få ont i magen av det som av all annan kål. Nu när jag legat på sjukhus och är bättre än på länge, tål jag kål mycket bättre. Jag är superglad eftersom jag tycker att det är så gott! Kram!

Anonym sa...

Ugnsmatlagning så bra! Grönsaker i allmänhet får dessutom nästan godaste smaken av att ugnsrostas. Kål i ugn var dock ett tag sedan; tack för påminnelsen! Hoppas på en lugnare dag idag!

Brittas mat sa...

Bra tips. Vi stuvar, river och steker vitkål men har aldrig tänkt på att baka den så. Ska absolut testa. /Bea

Mårtenssons kök sa...

Japp, ibland är det tillbehören som gör lyckan med middagen:)
Det blir en hel del kål i vårt kök i dessa tider, i går blidde det brysslar och ikväll kör vi på med den röda kålen.

Sara på Vardag.nu sa...

Ugnsbaka vitkål har jag aldrig gjort på det här viset, men jag kan tänka mig att det blir gott med fänkålsfröna på!

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Spännande! Aldrig har jag lagt in vitkålen i ugnen. Det här var för mig alldeles nytt:)

Kim sa...

Det var väl ingen dålig kylskåpsrens det där. Sådär mycket gott kan jag nog inte hitta i min kyl...
Men vitkål finns nästan alltid i kylen faktiskt. Bakade också ett stycke i lördags. Med apelsin och vallmofrön - också gott! Fänkål ska jag testa.

Pernilla sa...

ugnsbakad vitkål, har jag aldrig ens tänkt på! det ska jag testa när jag kommer hem igen. här är det fullt upp med att försöka få resten av den skeptiska familjen att våga testa "ovanliga" saker som färska rödbetor och kapris... nästa vecka ska de få testa brysselkål!! nomnomnom!

Lotta sa...

Underbar måltid du fick till där i mina ögon och och min mun förstås! Vitkål i ugn låter jättegott, ska testa det absolut så tack för tipset!

Bra jobbat där trots en massa stök...

Trevlig helg!

Ljuvligmat.se sa...

Låter jättegott med ugnsbakad vitkål! Fiffigt. :-)

Remsan sa...

Ugnsbakad vitkål är supergott! Jag har nog däremot aldrig testat med fänkålsfrön, så det får jag se till att göra.