Vinter/Vår

Vinter/Vår

lördag 16 november 2013

Coq au vin på kycklingfilé

Långkok och snabbmat. Två härliga kontraster som kan vara minst lika gott vilket som. När jag var i Skåneland för ett par veckor sedan gjorde jag Coq au vin på kycklingfilé. En mustig gryta som kan se lite grå och trist ut i färgen (beror efter lite research på vilken gryta man använder) men har en mustig smak av rött vin, morötter och timjan. Tyvärr hade vi ingen svamp men det hade varit fint med lite champinjoner i. Kycklingkött blir snabbt mört och kräver inte många långa timmar på spisen. Perfekt bjudrätt, vardagsrätt eller storkok till många goda matlådor. Servera med potatis eller ris och någon god grönsak. Vi hade haricots verts från mammas trädgård.


Grå gryta med mycket smak

Coq au vin
1 kg kyckligfilé (eller kyckliglårfilé)
3 st morötter
5 st små lökar (schalotten, steklök, gul lök...)
3 vitlöksklyftor
2 pkt bacon
5 dl rött vin
3 dl vatten
1 "kapsel" Fond du Chef (knorr) Kyckling
4 lagerblad
2 msk kinesisk soya
1 msk timjan
hackad persilja
  • Skär kycklingen i bitar. Bryn runt om i smör, krydda med salt och peppar. Lägg över i en gryta.
  • Strimla bacon och stek lätt knaprigt. Lägg åt sidan, gärna på hushållspapper.
  • Skala lök och morot. Dela löken i klyftor, hacka vitlöken och skär moroten i stora bitar. Bryn allt hastigt i smör och lägg i grytan tillsammans med kycklingen och hälften av baconet.
  • Häll på vin och vatten. Tillsätt fond, soja, lagerblad och timjan. Låt småkoka ca 10 minuter under lock.
  • Tillsätt resten av baconet och ev lite stekt svamp och låt koka i ytterligare 5 minuter.
  • Red av med maizena utrört i lite vatten och rör ner det i grytan. Låt koka upp.
  • Strö över persiljan före servering.



Coq au vin går att göra på många olika sätt. Sidfläsk eller bacon, kycklingfilé eller hela kycklingdelar (tupp), steklök eller schalottenlök, svamp eller inte. Som vanligt gör man det som passar efter tycke och smak tycker jag.

8 kommentarer:

Charlotta Ljungblad sa...

Coq au vin är en sån sak jag har velat göra länge - även om jag inte äter kyckling - eftersom det är en sån riktig klassiker. Gjorde Momas tobagokycklnig (med quorn) förra helgen och den blev så galet bra! Perfekt tll matlådor :=)

Hemkära Hanna sa...

Å, jag tycker den set väldigt aptitlig ut!
Trevligt med en lite snabbare variant.
En riktigt bra helg önskar jag dig!

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Coq au vin gjorde jag också för två veckor sedan. Första gången men absolut inte den sista. Kycklingen gled isär och smälte i munnen!

Ha en jätteskön lördag!
KRAM

Moma sa...

Det var länge sedan jag gjorde Coq au vin, av någon anledning lagar jag mer och mer karibiskt nu för tiden, men det är riktigt gott (Coq au vin, alltså!)!

Kim sa...

Coq au vin har stått på min att-testa-lista länge nu. Så snaaart blir det nog av!

Remsan sa...

Jag tycker det ser allt annat än gått och trist ut! Bara gott! Det här ska jag göra med nästa hela kyckling jag köper. För någon tupp blir det nog inte. Men kanske med kycklingbröst.
Ha en fortsatt fin helg. Kram.

Mårtenssons kök sa...

SÅ gott, en av favoriterna för vår del faktiskt när det är gryta det gäller. Gillar den där vinmustiga smaken. Undrar just om det går att få tag på tupp någonstans egentligen? Hade varit kul att prova "på riktigt".

Lotta sa...

Den gör jag gärna! Verkligen bekvämt med snabb kyckling. På tallriken ser det jättegott ut!