Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 24 september 2013

Saftiga Grahamsbullar

I dag var det vant-premiär på morgonens cykeltur till jobbet. Jag försökte cykla utan jacka hem, då det var soligt och fint, men fick stanna och klä på mig. Det går inte längre att förneka att hösten är här. Såg att det till och med kommer att kunna bli minusgrader på morgonkvisten om ett par dagar. Brrr...

I söndags var en riktigt grå höstdag. Tror att det regnade hela dagen och vi var mest hemma och skrotade. Då passade jag på att baka bullar. Ja, inte kanelbullar, utan bullar. Sådana man äter med smör och ost på. Eller hur Charlotta?!:) Receptet hittade jag på bloggen Ljuvlig Mat. De blev fantastiskt goda och är fortfarande saftiga efter ett par dagar i brödlådan. Tummen upp från sambon som är den stora smörgåsätaren i denna familjen.

Nybakade bullar

Saftiga Grahamsbullar ca 15 st
50 gram jäst
5 dl mjölk
75 gram smör
1 tsk salt
1 dl ljus sirap
5 dl grahamsmjöl
8-10 dl vetemjöl special
havregryn, vallmofrö eller sesamfrö till topping
  • Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt, ca 37 grader. 
  • Smula ner jästen i en bunke eller assistent och blanda med degvätskan, salt och sirap. Rör tills jästen löser sig helt.
  • Blanda i grahamsmjölet och vetemjölet lite i taget tills du får en smidig deg, ca 5 min med maskin eller 10 min för hand. 
  • Låt degen jäsa under en bakduk i ca 45 min. Dela degen i ca 15 bitar och rulla till bullar. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 min. 
  • Sätt ugnen på 220 grader. Pensla bullarna med vatten och strö över valfri topping. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 min eller tills dom har fått fin färg.

Varma bullar så smöret smälter...mmm.....

6 kommentarer:

Charlotta sa...

Hahaha! Helt rätt!

Kim sa...

Jag hade också vantpremiär igår. Som du säger, då är hösten här på riktigt.
Bra med hembakta "bullar" som klarar iallafall mer än EN dag utan att bli torra.

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Nej nu är det verkligen höst. På morgonen är det så bitande kallt att vantar är ett måste. Men idag på eftermiddagen hade vi nästan lite sommarvärme om man satt i lä.

Lina sa...

Tror ett brödbak måste till snart. Ser så mumsigt ut:)!

Remsan sa...

Ja, fy fasiken vad kallt det är nu. Täckjackan har åkt fram, vantar och halsduk likaså.
Frukostbullar eller frallabullar säger vi här ;-) Goda ser det ut i alla fall!

Ljuvligmat.blogg.se sa...

Vad kul att du/ni gillade dom! :) Min favoritbulle av alla bullar och ett stort plus för att dom håller sig så saftiga.

Ha en bra helg! Kram