Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 5 juni 2013

Långkokt Karrégryta

Idag är det både lill-lördag och fredag. Alltid kul med lite extra helgdagar men i min bransch betyder det alltid merjobb. Inga halvdagar före helg eller lediga klämdagar (om man inte är snabb och tar ledigt). Både jag och Johan jobbar på fredag och jag ska även jobba en kort sväng på lördag. Men visst är det lite helgdagar mellan jobbdagarna.

Lilleman somnade tidigt och Johan är en sväng på sin kusins student så jag sitter i min ensamhet och zippar på ett glas vin. Försökte bjuda Oliver på lite middag: lax och färskpotatis. Laxen spottade han ut men potatisar åt han ett gäng. På dagis verkar han äta både makrill, tomatsoppa och färsbiffar men hemma är han lite petigare. Får nog ta ett snack med den där dagiskocken....

I går gjorde jag en oväntat god gryta i all sin hast. Jag hade lite karré över från helgens grillning som jag strimlade och lät puttra med lite godsaker som fanns hemma. Och den fick puttra ganska länge för tiden sprang i väg. Ja, det var inte bara tiden som sprang i väg utan både jag och Johan skulle ta en löptur innan vi landade i soffan med en förvånansvärt god gryta.

Middag framför TV:n

Långkokt Karrégryta
ca 200 g fläskkarré i strimlor
1 bit ingefära
1 äpple
1 burk krossade tomater + lite vatten
1 köttbuljongtärning
ca 10 cm purjolök
1 msk farinsocker
2 tsk spiskummin
1 msk oregano
1/2 tsk kanel
cayennepeppar
1 lime
salt och peppar
  • Fräs karrén lite snabbt i en tjockbottnad kastrull i lite smör. 
  • Riv äpple och ingefära, strimla pujolöken. Låt fräsa tillsammans med köttet en minut.
  • Tillsätt krossade tomater, skölj ur burken med lite vatten och tillsätt en buljongtärning.
  • Krydda med farinsocker, spiskummin, oregano, kanel och saften av halva limen. Låt grytan stå att småputtra länge. Gärna 2 timmar. Ju längre desto mörare.
  • Smaka av med salt, peppar och ev mer kryddor och cayennepeppar efter smak.
  • Servera med råris och en limeklyfta. Visst kan man ha en hög sallad eller andra grönsaker till också.


9 kommentarer:

Unknown sa...

Så gott det låter! Älskar grytor med tomatbas! :)
Ha en fin nationaldag!
Kram kram
//Lana

matmedmera sa...

Visst det gott med långkokt. Smaker verkligen gifter sig när maten puttras långt och långsamt
Ha en fin helg

Gosia

Pernilla sa...

långkok blir ju alltid gott :) man kan slänga i nästan vad som helst ju!

haha, tänk att de alltid äter bättre på dagis (fööörskooolaaan), måste vara alla e-nummer i maten där... neej, det är ju faktiskt att de ser att alla andra äter som gör det. du kanske kan låna hem ett gäng ungar som får äta med oliver? ;)

Ljuvligmat sa...

Oj, vad gott! Måste prova det. :) Ser väldigt gott ut!

Kram

Sara på Vardag.nu sa...

Gillar kryddblandningen! Fräscht och lite kryddigt, passar perfekt om man ska äta långkok i värmen :)

Remsan sa...

Jag tror att det både är som Pernilla säger att de äter för att alla de andra äter och det finns inget annat alternativ om de vill ha någon mat. Dessutom blir de nog mer hungriga. Jag brukar sällan fråga andra barn vad de gillar när de äter hos oss för många gånger äter de saker borta som de inte äter hemma. Detsamma gäller våra barn.
Grytan låter btw mycket god.

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Så spännande med kanel:) Och långkok blir ju alltid så gott!

Johanna Bergqvist sa...

Tomatbaserade köttgrytor med fläsk är så gott! Provade att göra en liknande för några veckor sedan med fläsklägg! Mmmm!

annamaria sa...

Så gott det låter! Måste testas!