Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 6 juni 2013

Grattis Sverige

(det låter som en Dressmanreklam i mitt huvud när jag skriver det)

Hurra Hurra Hurra, får vårt fina land! Sverige har verkligen visat sig från sin bästa sida idag. Sol och klarblå himmel. Vi har firat dagen med att grilla korv och fika med vänner på vår innergård. Ja, vi åt tillsammans och sen sprang vi mest efter våra barn som ville leka åt olika håll. De har fortfarande inte fattat det där med att leka tillsammans.

Johan och Oliver grillade korvar i massor

Gott både för vuxna och barn

Sandlådelek för Louise och Nils

Oliver var väldigt avis på Emmas nya åk

Till fika hade jag gjort Rulltårtsbakelser med rabarber och jordgubbar. Då en i gänget är glutenintolerant gjorde jag något som passade oss alla. Hittade ett recept på tårtbotten gjord på potatismjöl som jag gjorde om till rulltårtsbotten. Mellan och ovanpå hade jag grädde med färskost och rabarber.


Rulltårtsbakelse med rabarber och jordgubbar (glutenfri)
4ägg
2dl socker
2dl potatismjöl
1,5tsk bakpulver
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  • Sikta ner potatismjöl och bakpulver och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
  • Bred ut smeten på en bakplåtsklädd plåt. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 5 minuter.
  • Låt svalna och stjälp upp på galler eller bakplåtspapper.

Rabarbergrädde
5 dl vispgrädde
200 g philadelphia
300 g rabarber
2 dl strösocker
1 msk potatismjöl
  • Skär rabarbern i 2 cm stora bitar. Lägg dem i en ugnsfast form.
  • Blanda socker och potatismjöl. Strö blandningen över rabarbern. Grädda rabarbern i ugnen i 20 minuter på 175 grader. Låt rabarbern svalna helt. Gör gärna botten och rabarbern klar dagen innan.
  • Vispa grädden, inte för hårt. Blanda ner philadelphiaost och  rabarber. Vispa ihop. 
  • Bred ut hälften av grädden på botten och rulla försiktigt ihop med hjälp av bakplåtspappret som ligger under. Förvara i kylen till servering. 
  • Skär i tjocka skivor och lägg på ett serveringsfat. Klicka på lite lagom med grädde och dekorera med färska jordgubbar. 

5 kommentarer:

Martina sa...

Ser ut som ni haft en härlig dag!

Amy's piece of cake sa...

Vilken härlig dag ni haft. Ja, vädret har varit på topp och det har varit en riktigt fin dag hos oss på många sätt. Skönt att vara ledig i flera dagar och bara vara.

Hurra för Sverige, vilket fantastiskt fint land vi lever i! Det är få förunnat att ha det så bra som vi har det här :)

Kim sa...

Vilken tur att Sverige verkligen visade sin från sin bästa sida igår, då blir man mer sugen på att fira! För visst är det verkligen något att fira?! Hurra hurra hurra hurra!

Fina bakelser, sällan man gör sådana. Mest att det blir stora kakor/tårtor. Eller småkakor.

Svetlana Driagina sa...

Vilken underbar ni har haft!
Rulltårtebakelse låter fantastiskt gott! :)
blue-black hreegus

Remsan sa...

Vilken mysig dag ni hade. Visst är det underbart med detta vackra väder! Receptet på dina rulltårtebakelser spar jag. Jag har en kompis som inte tål gluten så det är alltid bra med tips.
Ha en skön helg. Kram.