Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 19 december 2011

Kumminknäcke

Har bakat knäckebröd en gång förut. Det gick sådär. Hade ingen kruskavel och de flesta bitarna blev bubbliga. Blev som små kuddar. Varken snyggt eller gott. Gjorde ett nytt försök förra veckan. Lite knäckebröd måste man ju ha till jul! Men nästa gång gör jag nog bara halv sats. Jösses, vilken tid det tar att baka. Knåda, jäsa, kavla och grädda. Var helt slut efteråt. Som tur var, var Johan hemma och kunde ta hand om Oliver. Och många knäckebröd blev det! 

Receptet kommer från Matrepubliken. Mixtrade lite med andra mjölsorter efter vad jag hade hemma. Supergott med smak av kummin. Äter dem med lagrad prästost och hemmagjord apelsinmarmelad. Eller bara som de är. Gjorde lite olika former: Stora hjärtan, små bitar och stora bitar. Perfekt att bryta så stora bitar man vill ha.


Kumminknäcke
25 g jäst
5 dl vatten (ljummet)
2 tsk salt
6 dl rågmjöl (grovt)
3 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
3 tsk hel kummin (stöt den i mortel)
3 tsk sesamfrön
  • Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör tills jästen löst sig helt.
  • Blanda i alla övriga ingredienser och knåda ordentligt i assistent. Jäs under bakduk i ca en timme.T
  • Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i ungefär 10 mindre bitar. 
  • Kavla ut varje bit (använd mycket mjöl och vänd ofta!) och gör den så tunn som möjligt. Kavla med en kruskavel för att få fina mönster. Stansa eller skär önskade bitar och lägg på en plåt.
  • Grädda på 200 grader i 10-12 minuter. Vänd knäckebröden efter halva tiden. Håll koll, för tiden kan variera!

7 kommentarer:

Katarina sa...

Duktiga du som bakat eget! Jag måste också testa någon gång!

alegni sa...

ojoj, här fanns det mycket gott, och jag som är så hungrig just nu!
knäckebröd bakade mamma och jag ibland när jag var liten, men det har jag inte gjort sedan dess.
vad fina dina hjärtformade blev! roligt att bjuda på sådana på jul!
klenäter har jag faktiskt funderat på att baka, men jag undrar hur det är med hållbarheten? måste man äta dem direkt, eller står de sig nån dag?
kram
ingela

Kim sa...

Inte illa att göra egna knäckisar. Kummin är ju så gott så gott. Fina små hjärtan, är det till julbordet?

Mårtenssons kök sa...

Så fint med olika former, hjärtan är ju alldeles perfekt på julbordet.

Pernilla sa...

vad fint med knäckehjärtan! de ser riktigt goda ut de där, duktigt att baka egna :)

själv fyllde jag förevigt min kvot av knäckebrödsbakande när jag jobbade på leksandsbröd tycker jag, även fast det var maskiner som skötte hela jobbet och jag mest tryckte på lite knappar ibland ;)

hahaha, onepiece? ja, det har jag alltid på mig när jag är på fest, har inte du det? det var verkligen ingen onepiece, det var en byxdress!

Lotta - Två små kök sa...

Men nu får du väl ändå ta det lite lugnt och sluta ge en annan komplex.. Vad flitig du är och hinner med en massa saker. Här ligger man i lä.

Kumminknäcke låter hur gott som helst. Älskar den kryddan.

Remsan sa...

Så fint att göra hjärtanknäcke. Särskilt nu till jul att ställa fram. Jag tycker också det blir mycket knäckebröd av många recept. Inte för att det inte går åt, utan för att det är jobbigt att kavla till slut.