Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 21 december 2011

Julköttbullar

Nu är det inte många dagar kvar till dopparedan. Jag och Oliver är på plats i Skåneland. Resan gick bra. Både jag, Oliver och packning kom med tåget. Tacksam för snälla människor som vill hjälpa till att lyfta vagn upp på gammalt tåg.

I dag har jag och pappa varit och handlat all julmat (hoppas jag). Vi var inte ensamma. PRO hade nog medlemsrabatt eller något för jösses så många rullatorer och långsamtgående människor där var. Men det gick bra. Pappa körde vagnen och jag sprang slalom mellan prinskorvar och vörtbröd. Även lite dryck har inhandlats. Inte mycket kvar att välja på. Men känner mig inte så engagerad i år. Men lite julöl ska jag minsann ha ett glas eller så.

I går kokade jag knäck och idag har jag begravt laxen. I morgon blir det inte mycket förberedelser. Då ska vi på andra äventyr. Vi fortsätter på fredag.

Julköttbullar kan man göra på många sätt. Köpa färdiga köttbullar och steka med lite kanel, krydda färsen med kryddpeppar eller testa dessa godingar som jag gjorde förra året. Lite extra piff med örter. Torkade, färska eller frysta spelar ingen roll. Gjorde faktiskt dem som biffar för några veckor sedan och serverade med potatismos. Inte dumt det heller. Så testa! Om inte på julbordet så kanske i mellandagarna!

Julköttbullar
400g nötfärs
1/2 gul lök
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
1 tsk malen kanel
1/2 tsk malen ingefära
1 msk potatismjöl
1/2 dl örter (persilja och basilika hade jag)
1/2 dl vatten
smör till stekning
  • Skala och riv löken fint.
  • Blanda färsen med salt och kryddor.
  • Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en slät färs.
  • Forma köttbullar med blöta händer.
  • Bryn i omgångar i en stekpanna. Efterstek gärna i ugn på 175 grader i 8-10 minuter.


5 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Välkomna till Skåneland, hoppas ni får det riktigt fint här nere! Och vilken fin bild på sonen i förra inlägget, tjusigt finklädd och allt:)

men vi måste undra, vart har du begravt laxen, eller är det en hemlighet?

Fridas kök sa...

God jul och Gott nytt år!

Kim sa...

Det är att leka med döden att ge sig ut tillsammans med alla pensionärer. Tur att ni alla kom hem helskinnade!

Läste någonstans att man, vid ont om tid, kunde köpa färdiga bullar och steka dem i ett kryddsmör (med julkryddor). Lät som en god idé, även om jag är mer sugna på dina köttbullar.

Charlotta sa...

Skönt att höra att ni kom fram säkert! Imorgon åker jag ner, tralalala.

God jul till er!

Jennys Matblogg sa...

Så gott med julköttbullar :)


En riktigt god jul!!