Vinter/Vår

Vinter/Vår

lördag 3 december 2011

I blanda måste man få fuska lite

Man kan inte vara duktig varje dag. Ytterst sällan jag använder mig av färdigmat och halvfabrikat. "Själv är bäste dräng", brukar jag hävda. Kanske inte sätter mina egna fonder men sås gör jag helst från grunden. Likaså marinader. Hur svårt är det egentligen?! Men i bland måste man sänka garden och fuska lite. Bara resultatet blir gott och alla nöjda och glada.

Så till fredagsmysmiddag blev det potatisgratäng, fläskfilé och whiskysås. Potatisgratängen kommer från Peka och är färdig i påse. Bara klippa upp, lägga i en form och grädda i 20 minuter. Tycker faktiskt att den är riktigt bra. Krämig och god. Toppade med lite riven ost. Köpte Jensens färdiga whiskysås. Blandades ut med grädde och kokades upp. Faktiskt helt ok smak!

Fusk-potatisgratäng
Men när det kom till köttet kunde jag inte hålla mig längre. Gjorde en Apelsin- och Whiskymarinad som jag marinerade en fläskfilé i några timmar.

2 st vitlöksklyftor
2 tsk mald ingefära
1 msk flytande honung
1 msk tomatpuré
1 dl rapsolja
2 msk mörk soya
2 msk balsamvinäger
5 msk bourbon whisky
saften från en halv apelsin

  • Blanda alla ingredienser i en bunke. Putsa filén och marinera minst några timmar. Gärna över natten.
  • Bryn filén runt om i smör. Lägg i en ugnsfast form.
  • Kör filén i ugn på 125 grader tills innertemperaturen är 65 grader. Låg ugnstemperatur tar längre tid men ger ett saftigare kött. Låt köttet vila i folie en stund före servering. Skär i skivor och servera.

Potatisgratäng, fläskfilé och whiskysås
Vi provade årets första julöl. Jag ääälskar julöl. Håller mig mest till alkoholfri öl fortfarande men kunde inte låta bli att smaka ett par klunkar på Johans öl. Oppigårds Winter Ale och Pistonhead Chimney Sweeper. Båda var mycket goda! Så bara att rusa till "bolaget" på måndag. De där specialölen har en tendens att ta slut snabbt.

19 kommentarer:

Linda- matstugan sa...

He He, jag är helt för att fuska till det. Man ska inte köra slut på sig själv. Bättre att satsa på t ex marinaden som du gjort, den låter kanon!

Skuggelina sa...

Härligt, Vi åt också potatisgratäng i fredags. Och ja den var köpt i påse. Barnen älskar den och eftersom det är så svårt att hitta mjölig potatis så blir det enklast så när man ska ha fredagsmys :)

/Elina
http://elina.magnulund.se/

Remsan sa...

Visst måste man fuska lite ibland. Maten ser ut att blivit mycket god.

Pernilla sa...

jag tycker också att man får fuska lite ibland! ibland måste man ju hinna med andra saker än att stå i köket, även om det är kul att stå i köket också :)

och så undrar jag lite var elina bor där det är svårt att hitta mjölig potatis? det finns väl i alla mataffärer? (eller har jag blitt bortskämd storstadsbo?)

Jennys Matblogg sa...

Jag tycker att det ser jättegott ut :-) Och Marinaden låter riktigt god.

Trevlig andra advent

Katarina sa...

Ser mycket gott ut och visst kan man fuska ibland :)

Moma sa...

Klart man ska fuska, man ska alltid fuska, det gäller bara att se till att det inte märks :-) Och jag håller med, det ser väldigt gott ut! Tack för julölstipset!

Anonym sa...

Mums! Det ser riktigt gott ut :-) Här hemma fuskas det faktiskt en del med maten ibland också.
Du har förresten en vinst att hämta hos mig! Maila mig din adress och mailadress så kommer vinsten till dig! :-)
Kram Karin

Malin sa...

Jag håller med, ibland får man faktiskt fuska! När jag gör det brukar jag göra som du: piffa upp det lite och ha med nåt som är gjort "från scratch". :)

Kim sa...

Klart man får fuska ibland, man är ju ingen übermensch! Tycker den gratängen är riktigt god faktiskt.

Julöl är så gott så gott! Hörde idag även att det finns en lagrad julmust (alkoholfri) på bolaget som ska vara riktigt god!

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Herrejösses så gott köttet låter:) jag dreglar av avund;-D

Helena sa...

Äääh, fusk är toppen! En av mina fuskfavvisar är Leilas "ravioli för trötta pappor" där man bara häller upp burkravioli i en form och toppar med lite tabasco och mozzarella och kör in i ugnen, och rostar några pinjenötter medan man väntar. Gott och enkelt! :-)

Mårtenssons kök sa...

Fusk är helt ok, speciellt när man lagar så mycket gott själv som du gör annars! Vi har också Jensens såsen här hemma då och då, både whiskysåsen och favoritsåsen är helt ok tycker vi.
Julölen ska det kollas efter, tack för tipsen.

Vardaxlyx sa...

Det ser kanon gott ut. Det är huvudsaken sen är det ju så att göra en potatisgratäng från grunden är ju godast men man ska inte stressa sönder sig för att hinna me =)
Helt rätt gjort!
Kramkram

Tess sa...

Klart man får fuska ibland! Särskilt om alternativet faktiskt är gott :-)

Bromans Bravader sa...

Hej Sofie,
Du är en av vinnarna i utlottningen av sjal från Nordljus.
Maila mig vilken modell du vill ha samt adress så kommer den på posten.

Ha en bra kväll
Jannike

Amy's piece of cake sa...

Ibland får man fuska! :)

Nina sa...

Klart man får fuska! Så länge det blir gott, haha. Min man köpte massa halvfabrikat till mig och lade i frysen en vecka när han skulle vara bortrest och jag och bebis själva hemma. Det var intressant, minst sagt. Jag är väldigt ovan vid sådant och åt kanske 2 färdiga rätter innan jag gav upp. Men från fryst fiskgratäng till färdig sås från Jensens är det ju ett antal mil=)

Matarkivet sa...

Anledningen till att jag inte använder halv- och helfabrikat är främst för att de inte är goda, men potatisgratängen ser riktigt god ut, så varför inte?!