Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 15 april 2010

I LOVE ROM

Italien är ett underbart land. De kan ju det där med mat, vin och stil. Det visste jag redan innan jag åkte till Rom efter vår semester i norra Italien för två år sedan. Till och med på en typ "Rasta" längs vägen kan man få kanooonmat.

Rom är en helt otrolig stad. Vi har promenerat huuuur mycket som helst. Blåsor på tårna, ömma ben och trött kropp. Vi gick så mycket att vi knappt utnyttjade vårat buss/tunnelbanekort som vi köpte. Det fanns något att titta på i varje gathörn. En "piazza" med en fontän på, en stor staty i ett gathörn, en enorm och vacker kyrka på varje gata plus alla "måsten" på det. Collosseum, Platinen, Spanska trappa, Fontana di Trevi, Vatikanen, Peterskyrkan (inkl 551 trappsteg enkel väg upp i tornet), Sixtinska kapellet.... Ja, man hinner mycket på några dagar. Helt sjukt stort, enormt, historiskt, galet och fruktansvärt mycket turister!! Men vi lurade de långa köerna ett par gånger och slapp stå och köa en halv dag och la den tiden på en fika istället:). Eller en glass?! All denna goda glass!! Viagraglass...har ni smakat det???


Självklart har vi ätit också. Ganska mycket. Frukosten på hotellet var väl sådär. Men några croissanter slank ner. Inte så frasiga som de ska vara men med lite nutella på så var det smaskens ändå. Yoghurt, musli och konserverad frukt i olika stora skålar(!!!!). Salami, vidrig skinka, små brödbitar men gott kaffe och olika juicer. En stadig frukost är en bra start på dagen.

Lunch åt vi lite där vi var. På mer eller mindre turistiga ställen. Pasta eller Pizza oftast. En kall, törstsläckande öl, Gott kaffe och ibland en smakig dessert. Här en enkel men god pasta med Ricotta, soltorkad tomat och paremsan. Mmm.... Syns det att det är jag som vinkar i folkmyllret på Spanska Trappan??

På kvällarna åt vi på lite olika ställen. Två kvällar åkte vi till stadsdelen Trastevere som ligger i utkanten av stan. Väldigt mysigt och många små mysiga restauranger i kringelikrokgränder och uteserveringar. Klassisk och traditionell mat som Caprese, Prossutto och mozzarella, Brushetta, Ossu Bocco och grillat Lamm. Och allt bröd!! Gott bröd!! Vin i karaff till en billig peng var inte fy skam...

På Johans födelsedag gick vi på den bästa restaurangen som vi hittade i ett område mellan Piazza del Popolo och Spanska trappan. Där kan man hitta lite moderna italienska restauranger. Var svårt att välja bland alla men fick lite tips i en guidebok och det blev kanon. Stället heter Osteria Margutta och ligger på Via Margutta 82. Röd sammet på väggarna och lite Moulin Rouge stuk. Fantastisk hemgjord fylld tortelloni med smaker som jag fortfarande kan plocka fram. Tryffel till Johan och en tomatsås till mig. Fick inte ta några kort på den restaurnagen för Johan. Han tyckte att jag blev lite pinsam i mellanåt...:). Och gott vin!!!



Trafiken i Rom är brutal!! De bromsar först när de verkligen måste. Vespor myllrar det av. Folk parkerar kors och tvärs.

Bild: Parkerade vespor i långa rader.Trött trött hänger jag på en mur i Vatikanen när vi tagit igenom oss Sixtinska kapellet plus Museét. Heeeeelt färdig!!

Skulle kunna skriva en hel roman om våran underbart härliga helg. Måste åka tillbaka. En helg att bara plocka godbitarna nu när man studerat alla "måsten". Bara äta, strosa och hitta nya outforskade områden.

8 kommentarer:

Fru Matglad sa...

Oh så mysigt ni verkar haft det! Låter riktigt mysigt i alla fall...
Kram

charlotta sa...

det låter som att även ni har haft det grymt! och vad kul - vi hamnade på via margutta av en slump och tittade på några restauranger där men gick till slut vidare. det var en väldigt mysig gata! tror jag har gått upp x antal kilo på de få dagar vi var borta... maten är ju helt fantastisk!

Malin sa...

Vilken underbar resa ni har haft! Håller med, Italien är underbart, maten och vinet,mmmm! Tack för härliga bilder!

Sandra drömkaka sa...

Åh Rom, nu fick du mej att längta dit! Helt underbar glass, efterätter, mat och byggnader! :)

Pernilla sa...

åååh, italiensk mat. nu blir jag avundsjuk! har aldrig varit i rom men på sicilien, och det är nog det bästa jag varit med om i matväg. och i glassväg! den nutella-glassen var extremt farlig ;) ni ser ut att ha haft väldigt trevligt i alla fall!

ja, jag tror det räcker med gigantiska muffins och bullar nu faktiskt. minimuffins, minibullar och mini-sockerkakor borde ju slå igenom med tanke på hur hälsomedvetna alla ska vara these days!

vanilla sky sa...

Ser ut som att ni haft en underbar resa! Och inte minst, massa god mat :)

Mårtenssons kök sa...

Härligt härligt! Nu står en resa dit på min önskelista, inte minst pga all god mat och dryck!

Hallon & Blåbär sa...

Låter som ni haft en härlig semester. Kan tänka mig att ni smaskade mycket gott!