Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 18 april 2010

Födelsedagsfirande

I går eftermiddag bjöd vi hit Johans bror med familj för att fira Johans födelsedag lite. Det är ungefär vad som får plats i våran lilla lya.

Det blev lite buffé. Sedan våran tripp till Rom har jag och Johan bestämt oss för att försöka äta lite hälsosammare. Svårt ibland...
Vi gjorde Colting-lax, som vi kallar det. Receptet kommer från Triatleten Coltings kokbok "jag vill ju bara se bra ut naken". Såååå gott!! En sida lax med skinnet kvar som läggs i en ugnsfast form. Pressa citronsaft över, salt, peppar, lite olivolja och smulad fetaost på. 20 minuter på 200 grader. Saftigt och gott!!
Hittade ett recept i Laga Lätt (4/10) på en asiatisk sås att ha till rostbiff. Perfekt på buffé att rippla lite över rostbiff och dekorera med lite sesamfrön och sugarsnaps. Eftersom det var barn med på kalaset valde vi att ha såsen brevid.

1 msk rostade sesamfrön
1/2 dl Ketjas Manis
2 msk flytande honung
1 tsk sambal oelek
1 msk riven ingefära
3 msk olja
1 liten riven vitlöksklyfta

Blanda alla ingredienserna och servera till rostbiffen. Hoppade över sugar snapsen eftersom det blev så mycket sallad ändå.


Till detta hade vi Bulgursallad med mixsallad, rädisor, körsbärstomater, paprika, salladslök och rödlök. Vi hade två yoghurtsåser som Johan slängde ihop. En smaksatt med sweet chili och den andra med citronjuice, citronpeppar och flytande honung. Hade vattenmelon i bitar vid sidan om. Sommarkänsla! Smaskens!

Till efterrätt blev det Rabarber och Jordgubbspaj. Vaniljglass och Vaniljsås till. Färska Rabarber och frysta jordgubbar i en form. Gjorde Leilas smaskiga Smuldeg. Knapriga goda smulor.

100 g kallt smör, 0,75 dl strösocker, 1,5 dl vetemjöl, 0,5dl mandelspån och 1,5dl havregryn. Blanda smör, socker och vetemjöl till en jämn smulig deg. Rör i mandelspån och havregryn. Smula över frukten och grädda i 25 minuter på 225 grader.

Proppmätt!!!

7 kommentarer:

charlotta sa...

vad gott! jag fyller också år snart, men jag har inte riktigt bestämt ännu om det blir kalas eller inte - kanske kan hyra in er till att göra maten? :)

kram C

egoinasmamma.nu sa...

Vilken lyxmiddag, det ser läckert ut.

Malin sa...

Fräscht och gott, vilken middag! Förstår att du är mätt!

Helena Ljunggren sa...

Åhå, rabarberpaj!! Guuuuu så gott!

Anonym sa...

Härlig middag och hoppas födelsegrisen blev mätt:)
Ha det så bra!!
kram
Birran i Hörby, Skåne

♥ Carina ♥ sa...

Så mycket smarrigt och gott!!
Det var "gott" att läsa om er resa till Rom också. Dit hoppas jag att vi kommer iväg nån gång :)
Kram

prickelina sa...

var tjutton hittar man Ketjas Manis? Har letat som en galning efter den! Finns den bara till storkök?