Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 6 april 2010

Banan och Chokladkaka

Det är inte ofta men ibland har man några tråkiga, prickiga och bruna bananer som ligger i fruktskålen. Vad gör ni med dem? Oftast försöker jag använda det som går på gröten, i yoghurten eller i Smoothien. Men länge har jag tänkt att nästa gång de där fula bananerna ligger där så ska jag göra Banan och Chokladkaka.

75 g smör
2,5 dl strösocker
2 msk mjölk
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mogna bananer
100 g mörk choklad
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
Blanda det med socker, mjölk, salt och vaniljsocker. Dela äggen och blanda i gulorna. Spara vitorna!!

Mosa bananerna och blanda i smeten. Hacka chokladen grovt. Blanda chokladen med mjöl och bikarbonat och vänd ner i smeten. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.

Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i 175 grader i ca 35 minuter. Ska vara lite kletig i mitten. Servera med glass eller grädde. Eller bara som den är. Såååå god!!!


11 kommentarer:

Fru Matglad sa...

TACK för supporten Sofie!...
Man slutar aldrig förvånas du!?...

Helena Ljunggren sa...

Jösses, så gott! Banan och choklad i samma kaka kan aldrig vara fel :)

A sa...

Hurra, hurra! Gissa vem som har två bruna bananer i en skål? De ska få gå ett lyckligt slut till mötes. Puss Siz!

Malin sa...

Mums, jag brukar göra banansockerkaka av dom, ev. med ett rivet äpple till men att ha i choklad har aldrig slagit mig, konstigt nog då jag älskar choklad. Ska prova, garanterat!

Cecilia sa...

Jag brukar frysa in mina bananer (utan skal) när de börjar bli lite för mogna. Jättepraktiskt att ha snabbt till hands. Förstår inte varför banan inte säljs så liksom frysta hallon, mango mm.

Jag tar ut och använder i smoothie, eller gör världens förmodligen snabbaste och nyttigaste glass: Låt tina några minuter innan du mixar med valfri smaksättning, kakao t ex men möjligheterna är lika många som för 'vanlig' glass. Lite kokos eller hackade nötter på toppen och sen gulp :)

charlotta sa...

perfekt, jag har en hel hög med gamla bananer som ligger och skräpar i köket :)

♥ Carina ♥ sa...

Mums, vad det där såg gott ut!
Jag brukar slänga mina bruna bananer...*skäms lite* :)
Kram

Remsan sa...

Mina brukar oftast åka ned i en smoothie, men jag är ett fan av banankaka så det händer att det bakas en sån. Och absolut med choklad i!

Anna sa...

Kanonbra recept. Med tre barn i huset köper vi en del bananer och det har en tendens att alltid bli några trista bruna kvar...

Sandra drömkaka sa...

Mums vilken god choklad och banankaka! Nu kliar det i bakningsfingrarna ;)

lomasa sa...

Verkar vara en riktigt höjdare ;)