Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 7 december 2014

Sesamknäck

I helgen har jag varit i Helsingborg och firat min lillebror som fyller 30 år idag. Hurra för honom! Vi åkte ner redan i fredags och gick på julmarknad på Fredriksdals Trädgårdar i går. Solen sken och det var fantastiskt skönt väder. Det var första gången jag var där och det var en positiv upplevelse. Mycket folk men stort område att röra sig på så ingen trängsel. Mycket hantverk, mat och pyssel både inne och utomhus. Oliver fick träffa tomten och klappa lite djur.

Med mig till lillebror hade jag en burk med Sesamknäck som jag fick inspiration till på Karins blogg Trattoria. Hon har i samarbete med Oatly gjort ett antal laktosfria recept på smaskigt julgodis. Jag gjorde dem på vanlig vispgrädde och vanligt smör då jag inte hade havregrädde hemma. Riktigt smarrigt!


Sesamknäck ca 40 st
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl sirap
2 msk smör
2 dl sesamfrön
flingsalt
  • Koka upp vispgrädde, strösocker och sirap. Låt koka tills smeten är 122 grader eller gör ett kulprov. 
  • Rör ner smöret och tillsätt sesamfrön.
  • Häll upp i knäckformar, strö över lite flingsalt och låt stelna.
 


5 kommentarer:

Systeryster och jag .... sa...

det lät spännande med sesamfrön i ...

alltid kul att prova nytt, förra veckan provade vi saffransfudge ... väldigt gott....

Kim sa...

You had me at flingsalt!

Sara på Vardag.nu sa...

Så kul med sesamfrön i. Blir gott kan jag tro!

Charlotta Ljungblad sa...

Gaaah, låter sjukt gott! Ska julbaka i helgen tänkte vi :)

Remsan sa...

Sesamknäck testade jag någon jul fast då smaksatt med ingefära. blev mycket god minns jag.