Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 14 december 2014

Krämig saffranslax

Då var luciahelgen över. I fredags fick Oliver ha tomtekläder på sig hela dagen då det var luciafirande på dagis på morgonen. Vilken lycka! Barnen var så duktiga och sjöng så fint! Efteråt fikade vi lite tillsammans med de andra föräldrarna innan jobb för resten av dagen.

Annars har det inte blivit mycket annat luciafirande förutom lite lussebullar till fika och lussefirande på tv. Vi har mest fokuserat på julklappsinköp denna helgen. Som tur är så är det inte så många julklappar som ska köpas.

På tal om lussebullar så gjorde jag en Krämig lax med saffranssås förra veckan. Tackar Martina med bloggen Mat och Odla för receptet. Som ni vet gillar jag ju att slänga in lite juliga smaker i matlagningen vid den här tiden på året. Apelsin och saffran är en trevlig kombination och rätten tillagades snabbt och enkelt med lite rostad potatis till eller bara lite stekta grönsaker som Martina hade.  Jag gjorde även en råkostsallad (gud, så tråkigt det låter men oj, så gott!!) på grovt riven/strimlad rödbeta, morot och äpple blandat med olivolja, apelsinsaft, salt och peppar.

Lax på spenat- och purjobädd med apelsinzest ovanpå

Krämig saffranslax 6 port
6 bitar laxfilé
salt och peppar
en påse färsk spenat
en purjolök
4 dl vispgrädde
en burk creme fraiche
ett pkt saffran
rivet skal från en apelsin + lite saft
  • Strimla purjolöken och lägg tillsammans med spenaten i botten av en smor ugnsform. Lägg över laxfiléerna, salta och peppra. Riv över apelsinskalet.
  • Blanda ihop grädde, creme fraiche, ett par matskedar apelsinsaft och saffran i en kastrull. Låt koka upp så. Häll såsen över laxen.
  • Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 20 minuter.

Härligt gul saffranssås över laxen

Saffranslax, ugnsrostad körsbärspotatis och rödbetssallad

 

3 kommentarer:

Martina sa...

Kul att du testade och visst var den god!

Mårtenssons kök sa...

Saffran är ju så gott i maten, vi gjorde en såsvariant till laxen förra veckan och det passade så bra ihop.
Ja, dom där julklapparna... inte har vi många att köpa och det känns som det blir färre för vart år. Får ta en spurt denna veckan och försöka fixa de få som ska fixas..

Erika sa...

Saffran till fisk är toppen! Jag hade créme fraiche med senap och honung på min lax förra veckan. Gott det också!