Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 9 december 2014

Quornbolognese med en gnutta kanel

Jag äter gärna vegetariskt men köper sällan halvfabrikat som biffar, puckar och färser. Oftast blir det att jag gör något med linser, bönor eller rotfruktsbiffar. Ganska billig och enkel mat tycker jag. 

Jag fick genom Smartson testa en påse med Quornfärs. Till testet följde några recept med och jag valde att göra en klassisk Bolognese med en twist - en gnutta kanel. Kanel är ju gott i det mesta tycker jag. 

Smaken är lite "svampigare" än köttfärs men det går att lura vilken treåring som helst att det är köttfärssås. Oliver åt med god aptit. Färsen tillreds fryst så bra att ha tillhands i frysen.

 

Quornbolognese med kanel ca 4 port
300g quorn färs
1 gul lök
1 stor morot
1 stor vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk krossade tomater
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 msk torkad basilika
1 tsk kanel
salt och peppar
  • Hacka löken fint och tärna moroten. Riv vitlöksklyftan. Fräs i smör eller olja tills löken blivit mjuk.
  • Tillsätt quornfärs och fräs ihop under några minuter.
  • Tillsätt krossade tomater, vatten, tomatpuré, basilika, kanel och buljongtärning.
  • Låt småputtra 10-15 minuter och smaka av med salt och peppar.
  • Servera med pasta och riven parmesan.

 

4 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Vi känner som du, när det är vegetariskt vill vi inte använda "låtsaskött" utan hellre laga till av andra råvaror. Men det är ett bra substitut för de som äter vegetariskt varje dag.

Sara på Vardag.nu sa...

Kanel har jag alltid i köttfärsen när jag gör moussaka, och det är ju faktiskt väldigt gott. Smakar inte kanelbulle alls :) Quornfärs är inget jag köper särskilt ofta, men visst är det bra substitut när man vill börja äta mer vegetariskt men inte vet hur :)

Remsan sa...

Jag har testat lite olika quornprodukter och tyckte lite blandat om dem, främst kräver de en hel del mer kryddning än kött. Efter att ha läst om tillsater och livsmedel så köper jag inte quorn alls. Helt klart bättre att använda bönor eller linser som köttersättning.
http://aktavara.org/Guide.aspx?r_id=28797

Erika G sa...

Jag ansökte också om att prova denna men kom inte med i testet. Jag köpte ofta Quorn när det var nytt men tycker att det är lätt gummiartat och liksom ovanstående klokisar använder jag hellre bönor. Kanel är en oupptäckt krydda i matlagning. Jag gillar det skarpt! Kram!