Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 1 juli 2014

Köttbullar i ölgräddsås

Köttbullar är inte min grej. De blir liksom aldrig bra. Inte sådär runda och fina som de bör. Varje gång Johan föreslår köttbullar så försöker jag styra över det till biffar. Men denna gånger erbjöd Johan sig att rulla så det fanns ingen återvändo. Det blev stora köttbullar som fick gotta sig klart i en gräddig sås med smak av öl. Kunde inte låta bli att göra lite pressgurka och rårörda lingon.

 

Köttbullar i ölgräddsås
ca 600 g nötfärs
1 st gul lök
0.5 dl ströbröd
1 st ägg
1 dl grädde 
salt och vitpeppar

2 dl ljus lageröl (eller varför inte testa en öl med lite mer smak?!)
2 msk senap (jag tog Johnny´s sötstarka)
3 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
salt och peppar
  • Skala och hacka löken grovt. Lägg i en bunke tillsammans med ströbröd, ägg, grädde och kryddor. Mixa till en slät massa med en stavmixer.  
  • Blanda lökmixen med köttfärsen. Rulla lagom stora köttbullar. Stek runt om i smör och lägg över på en tallrik.
  • Häll ölen i stekpannan och låt den reducera till hälften. Tillsätt grädde, senap och fond och koka ihop i några minuter. Smaka av med salt och peppar. 
  • Lägg köttbullarna i såsen och låt dem rulla runt och sjuda i såsen under några minuter (så de blir varma).

Herregud, vad gott det är med riktig husmanskost! Sås och potatis serveras alldeles för sällan i vårt hem. "Riktig mat", som min mamma kallar det. Rårörda lingon gör jag genom att blanda frysa lingon med lite socker. Rör runt lite då och då så sockret smälter. Pressgurka gör jag enligt detta receptet.


Lev gott!
 Sofie

7 kommentarer:

Charlotta Ljungblad sa...

Pressgurka, alltså. Brunsåsens bästa vän!

Malin`s Diner sa...

Men shit så gott! Var lääänge sedan jag gjorde köttbullar, inte min grej helt enkelt. Får inte till smaken som mormor fick. Men är ju så gott med massa sås och lingon till. Hungrig!

Kram kram

Fröken Dill sa...

Smart sås! Den låter toppengod med öl i. Vi brukar passa på att steka ett gäng goda köttbullar på uteköket (för osets skull) i början på semestern. Det är så himla gott och smart att ha dem i frysen sedan, för snabba måltider eller köttbullsmackor till sommarens utflykter.

Mårtenssons kök sa...

Där har vi ju den där öliga såsen, kanon och receptet sparas!
Inte ofta vi har köttbullar heller, Håkan får helt enkelt nog av alla han rullar på jobbet varje vecka. 25 kilo varje vecka under sommaren blir det och tå tål man inte att ens se åt dom hemma:) Men såsen kan vi ju ha till annat!

Brittas mat sa...

Gott! Vi är en köttbullsfamilj. Ska testa med såsen till! Kram

Matarkivet sa...

Mums alltså! Få saker är så gott som hemmagjorda köttbullar med kokt potatis och gräddsås! Får nog beställa det av mamma (hennes är bäst) när jag kommer hem till Skåne i sommar! :)

Trevlig helg!

Lotta sa...

Älskar köttbullar och tycker om öl men har aldrig kommit på tanken att kombinera dessa :-) Oj, vad gott det verkar!

Det jag gör för att få köttbullarna runda är att skaka pannan så fort de har lagts i. Fram och tillbaka och runt så får de den där fina runda formen.

Hoppas du har en underbar semester!

Kram!