Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 24 april 2014

Vit Sparris med Hollandaisesås

Jag är sjuk. Det är jag väldigt sällan. Alltså så sjuk att jag stannar hemma från jobbet. Ont i halsen, feber och värk i kroppen. Vabbade igår för Oliver var hängig i tisdags kväll men han var piggare än jag och ville inte ens sova middag. Tufft att vabba när man själv inte känner sig tipp topp. Så idag fick Oliver gå till dagis en stund och jag stanna hemma och vila. Somnade och sov i över tre timmar!!!

Så innan jag går och hämtar Oliver på dagis tänkte jag bjuda er på lite Vit sparris med Hollandaisesås som vi åt till förrätt på Påskafton. Hela min familj var samlad. Hela!! Det händer väldigt sällan. Så sällan att vi var tvungna att rada upp oss för ett familjefoto:)

Jag hade köpt med mig 3 kg sparris som jag hade med mig till stugan i helgen. 2 kg vit och 1 kg grön. Vi var ju ändå 10 vuxna att dela på kalaset. Den gröna hade vi som tillbehör på påskbuffén och i lite sallad till olika måltider. Den vita kokade jag i sockersaltat vatten och serverade med Hollandaisesås. Nåt som jag aldrig gjort och blev lite svettig över att den inte tjocknade. Men slutresultatet blev mycket bra. 

Två sparrisar per person som jag skalade och kokade i sockersaltat vatten i ca 5 minuter och sen serverade ljumna med Hollandaise och kryddkrasse. Enkelt och gott!

Hollandaisesås
125 g smör
3 äggulor
3 msk vatten
saft av 1/2 citron 
salt och peppar
  • Smält smöret och låt det svalna.
  • Vispa ihop äggulor och vatten och ställ i en rostfri bunke.
  • Vispa tills det tjocknar och häll därefter i smöret, lite i taget.
  • Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

  

Till varmrätt åt vi lammstek. Med rostade rotfrukter och god sås. Så gott! Steken kom inte av de här fina lammen som vi träffade. Oliver tyckte att de var sååå söta och matade dem med lite gräs. 

 

11 kommentarer:

Systeryster och jag .... sa...

inge vidare att vara sjuk och pigga barn BOLIBOMPA är räddningen då
Krya på dig

Brittas mat sa...

Haha. Sparris med hollandaisesås är hett i bloggvärlden ;)

Kram och krya på dig!!

Anonym sa...

Krya på dig sömn är toppen vid sjukdom! Sparrissen ser mycket god ut : ) Får mig att tänka på Sydtyskland om våren Spargel : ) kram Sofia

Ann-Sofi Matsafari sa...

Krya på dig kompis!!!

Fröken Dill sa...

Med hollandäs är godaste sättet att servera sparris! Krya på dig, fel tid att vara sjuk nu...
Fredagshälsningar från fröken Dill

Charlotta Ljungblad sa...

NEJ, stackars! Krya på dig! Massor!

Kim sa...

Jag är också sällan sjuk, och man blir ju nästan chockad när det händer..! "WHAT? Det här är ju inte jag!" Vit sparris äter man inte så ofta, men såg dem i affären igår tror jag, får ta med ett häng hem nästa gång.

Sara på Vardag.nu sa...

Jag såg ett gäng sparrisar i affären idag som säkert var 30 cm långa och grova som... Ja, de vita sparrisarna sercju lite snuskiga ut i vanliga fall... Haha!

Hoppas du är piggare. Krya på dig!

Remsan sa...

Usch! Jag låg så där deckad för någon månad sedan. inget roligt alls. Den enda fördelen är att när man varit sjuk och orkeslös, känner man sig superpigg, nästan som en übermänniska när man väl är frisk igen!
Vit sparris och hollandaisesås är ju bara så ljuvligt gott! Stort like på det!

Mårtenssons kök sa...

Usch och fi för att vara sjuk, inget trevligt alls och vi hoppas att du mår bättre nu! Känns som att man blir mer däckad ju äldre man blir...
Sparris och hollandaisessås är verkligen så makalöst gott, den egengjorda går inte att jämföra med köpesås på något sätt. Tur att den lyckades till slut!

Matarkivet sa...

Så gott!! Älskar sparris, och särskilt vit, men den är lite svår att få tag på här. Älskar just hollandaisesås till och din blev ju jättebra, den ser tjock ut på tallriken!

Krya på dig!