När jag och Oliver är lediga mitt i veckan passar vi på att baka bröd. När degen "sover" äter vi frukost, tittar barnprogram och leker. Denna gången blev det inte långpannebröd utan en Morotslimpa med havregryn i. Saftiga och goda! Lite små kan jag tycka så nästa gång gör jag nog dubbel sats fast fortfarande två bröd. Det fanns gott om plats kvar i brödformen. Receptet kommer från tidningen Hembakat.
25 g jäst
3 ½ dl mjölk, fingervarm
1 ½ tsk salt
25 g smör, rumsvarmt
2 msk ljus sirap
1–2 morötter, fint rivna
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
4–5 dl rågsikt
- Smula jästen i en bunke med mjölken. Tillsätt salt, smör, sirap, morot och havregryn. Blanda ordentligt.
- Tillsätt vetemjöl och rågsikt, lite i taget, och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter.
- Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.
- Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma limpor av dem. Skär ev. några snitt i dem med en vass kniv och strö över lite mjöl.
- Lägg bröden i två sockerkaksformar, ca 1 1/2 liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min.
- Grädda limporna längst ned i ugnen i 25–35 min. Mät innertemperaturen på brödet till 98 grader. Låt dem svalna i formarna.
9 kommentarer:
vad gott det ser ut, det var länge sedan jag bakade bröd nu, kanske dags att ta fram degbunken! Ha en fin helg!
Men så gott! Tyvärr blir det inte mycket bröd bakat av mig nu, men men jag gillar mina alternativa bröd ganska bra faktiskt.
Kram kram
Nybakat är godast, perfekt när man kan roa sej under tiden som degen vilar!
de ser jättefina ut :) har fått lite pippi på danskt rågbröd och tycker det är rätt smidigt att baka i formar :)
Att baka bröd är ju jäkla trevligt, när man känner att man har tiden! När degen vilar så brukar jag gubbvila lite jag med.
Åh va gott, kul med tips på bröd :D
Schyssta brön! Det låter så himla mysigt att baka ihop och låta degen "sova" :-)
Tack för tipset! Det där ska jag prova imorgon!
Riktigt nöjd med receptet, glömde dock ha i salt men som tur är brukar jag inte använda så mycket salt när jag lagar mat eller bakar. Tack ännu en gång!
Skicka en kommentar