Vinter/Vår

Vinter/Vår

lördag 30 november 2013

Fläskfilégryta med glögg

I morgon går vi in i årets sista månad. December säger så mycket -  jul, stress, pynta, julmat, julgodis, julsmaker, träffa vänner, träffa familj, ljus, glögg,  köpa julklappar, julkalender.... Ja, ni vet! Jag har julpyntat lite denna veckan och känner mig ganska nöjd med tomtar, ljus och mys. En gran ska vi sätta in nästa helg också. Allt blir så mycket roligare när man har barn på något sätt. I morgon tänder vi första ljuset till frukosten och premiärtittar på julkalendern på TV.

I veckan hade jag en liten middag för några tjejkompisar. Vi drack vin, åt Fläskfilégryta med glögg, lyssnade på musik, uppdaterade våra liv - ja, en vanlig tjejmiddag.

Receptet på grytan hittade jag på bloggen Vardag.nu. Där hittar jag ofta bra vardagsrecept och detta receptet kändes som ett perfekt middagmittiveckaninförjul-recept. Det var verkligen en tydlig smak av glögg i den gräddiga såsen och den gick supersnabbt att tillaga. Till grytan serverade jag brysselkål, tomat- och fetasallad samt rostad potatis och kålrot. I glasen hade vi Gato Negro Cabernet Sauvignon. Ett väldigt prisvärt vin för endast 59:-.

Gryta och rött vin

Fläskfilégryta med glögg 6 port

2 fläskfilé
Smör/olja att steka i
3 dl rödvinsglögg
4 dl grädde
3 msk kalvfond
2 tsk kinesisk soja
Salt, peppar
  • Skiva fläskfilén tunt och bryn den på hög värme i en stor stekpanna eller -gryta. 
  • Tillsätt glögg, grädde och fond. Låt puttra i 5-10 minuter. 
  • Smaka av med salt, peppar och soya. Red eventuellt av med maizena utrört i lite vatten för lite tjockare sås.
  • Rosta potatis och kålrot på 225 grader i ca 30 minuter (beroende på hur stora bitar det är). Krydda med salt, peppar och timjan.
Kött, sås och potatis med smak av glögg
Djupa diskussioner
Gott vin, söt tjej:)

2 kommentarer:

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Vilken gryta! Du kan bjuda mig på den vilken dag som helst;)
Trevlig advent!

Sara på Vardag.nu sa...

Kul att du gillade grytan :)))