Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 27 december 2011

Summering av julhelgen

Jaha! Då var julen över. Kan man väl säga. Har varit en lite annorlunda jul för mig. Ingen snaps till julmaten. Ingen lutfisk på julafton. Lugn och skön ledighet både före och efter julhelgen. Första gången jag firade jul med Johan. Dessutom första julen för Oliver.

Åkte till mina föräldrar i skåneland redan förra tisdagen. Vi hade sedan tidigare bestämt oss för att göra ett sparsmakat julbord. Vi planerade vad vi skulle ha, handlade och förberedde i lugn och ro dagarna innan jul.

Träffat några fina vänner också. Min "längsta" barndomsvän Christina lämnade sina något snoriga tre pojkar hemma och vi träffades på Café Verum där jag aldrig varit tidigare. Ett charmigt café i utkanten av stan. Hembakt och gammeldags där man även kan köpa koppar, tallrikar och möbler med sig hem.

Fina Christina
En dag åkte jag till Åhus och träffade en annan fin mammaledig vän, Susanne. Hon och Vilhelm bjöd på scones och fika. Vi hade mycket att prata om. Som vanligt. Vi packade ner våra pojkar i vagnarna och gav oss ut på härlig promenad.

Susanne och Vilhelm på bryggan i Åhus
Johan dök upp lagom till risgrynsgröt och varm, nygriljerad skinka. Tradition på "lillejulafton". Så mumsigt det är! Saftsoppa och kanel.

Tomtegröt
Julaftonsfina familjen
Så var det ju det sparsmakade julbordet. Mamma undrade vad det var vi hade tagit bort. Kunde inte svara på det men tycker att vi valde det goda. Inte massa feta röror, ingen ål (såklart) och grisfötter har vi aldrig haft.

Ägghalvor med stenbitsrom
Min goda fänkålsgravade lax
Rödbetssallad måste man ha. Hackade inlagda rödbetor blandas med tärnat svenskt vinteräpple, strimlad purjolök, grekisk yoghurt och liiite majonnäs.


Fänkålssalamin (längst ner i mitten) var väldigt god. I stället för varm rödkål gjorde jag en fräsch rödkålssallad (mitten) på strimlad rödkål, apelsinfiléer och skivat äpple. Gott!! Mamma hade bakat ett gott vörtbröd som ligger under ostskivan. Sötstark senap på skinkan. Självklart hade vi Jansson, prinskorv och julköttbullar också. Och några sorters sill också. Men det gillar inte jag. Drack ett litet glas julöl till!!

I stället för lutfisk som vi brukar ha gjorde vi revben efter det recept som nog varit mest populärt på min blogg i år. Förstår varför. Är ju sååå gott!! Köttet trillar lätt av benen och glazen är supergod! Till det hade vi hasselbackspotatis och varm rödkål som jag kokt med äpple och äppelglögg.

Oliver hade varit snäll
Första julen för Oliver. Ohh ja, han fick julklappar. På juldagen åkte vi till Johans föräldrar. Julklappsutdelning och god mat. Oliver fick fina leksaker och kläder.


Gissa om Oliver är en poppis kille?! Så här såg det ut i går morse. I farmors knä. En kusin i varje hand och faster killar under tårna.


Johan och hans bror spelade bordshockey som de alltid gör under julhelgen.  Försökte ge Johan en match men gick inte så bra. Det var visst några år sedan man spelade. Men roligt!

Tack familj och vänner för en trevlig och god julhelg! Nu är allt "som vanligt" igen. Johan jobbar i mellandagarna. Jag och Oliver har tagit en lång härlig promenad i det sköna vädret. En lugn och skön dag!

10 kommentarer:

Nina sa...

Det låter (och ser ut) som ni haft det väldigt trevligt i jul. Bilden på den söta killen och hans harem känns igen. Det är lite så vi haft det här varje morgon när kusiner, mostrar och mormor/morfar tröttnat på att vänta på att vi ska vakna, kommit in till oss och parkerat sig i sängen=)

Katarina sa...

Så fina bilder, mysigt ni haft det!

Mårtenssons kök sa...

Oj, tänk så mycket han (alltså Oliver) har växt sedan vi träffades, ett så fint foto på er alla tre!
Men saftsoppa och kanel..., det var en första gång vi hört om det... låter annorlunda:)

Remsan sa...

En sådan fin jul ni haft. Visst är det bäst att välja ut godbitarna bland julmaten och satsa på ett mindre julbord. Fänkålsgravad lax sätts på testaslistan! Och möra revben är bland det godaste jag vet.
Skönt att veta att Oliver var snäll ;-) Tänk nästa år kommer han härja runt bland paket och papper.

Anonym sa...

vad roligt att du delar med dig av dina bilder. vet du att Jocke spelar bordshocky. har spelat sm oxå i år.God fortsättning kram Gittan

Kim sa...

Fina bilder, de förmedlar en fin jul. Och det ser ut som om ni haft "lagom" med mat på julbordet. Revben som är så gott. Och laxen ser riktigt god ut den med, jag gillar ju verkligen fänkål. Tur att man kan grava lax oavsett jul eller inte.

MÅ Gott sa...

Det låter som att du haft en trivsam jul!
Saftsoppa och kanel var nytt till risgrynsgröten? :)

Amy's piece of cake sa...

Mysiga bilder.
Ja, Oliver verkar ha varit riktigt snäll :)
Likadan body har vi här hemma, fast nu är den för liten för yngste sonen.

Matarkivet sa...

Så kul att läsa om er jul!

Linda- matstugan sa...

Så fint ni haft på julen! Ja, ha ha oliver går det heller ingen nöd på (Vilket är otroligt skönt då de råkar ut för influensa eller liknande för då har de att ta av!)