Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 13 december 2011

Lakritsknäck

Förra året gjorde jag några omgångar lakritskola. Sagolikt goda! Men i år har jag inte lika mycket tålamod så jag körde den något enklare vägen och gjorde knäck med lakritssmak i stället. Dock inte lika mycket lakritssmak. Snålade nog med turkisk peppar. Så skulle rekommendera att lägga till några karameller.

Men....kunde inte slita min från den goda smaken med choklad och flingsalt från kolorna så jag duttade på en klick mörk choklad och strösslade på lite flingsalt. Blev inte alls dumt. Och äntligen fick jag använd för min Decomax i silikon från lékuë som jag fick från Ninas Mat för lääängesen att testa. Så nu kan jag ta av skämskepsen, tacka och dela med mig om att det var en väldigt bra pryl. Bara att lägga i lite hackad choklad, stoppa in i micron, smälta, sätta på valfritt munstycke och dekorera.

Lakritsknäck

ca 40 st
5 karameller turkisk peppar
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap 

1 dl socker
1 msk smör

50 g mörk choklad
flingsalt

  • Krossa karamellerna fint i en mortel. 
  • Blanda grädde, sirap och socker i en tjock-bottnad vid kastrull. Koka upp och koka utan lock tills temperaturen är 122°, rör om då och då. Koktid ca 15–30 min. 
  • Tillsätt karamellkross och smör. 
  • Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara svalt.
  • Dutta på smält choklad och strö över flingsalt.



Inget vidare Luciaväder idag. Regnet piskar mot rutan och det blåser "friskt". Men jag kommer att trotsa vädret även idag och ge mig ut. Ska åka till jobbet en sväng och bjuda mina fina kollegor på Lussebullar med vit choklad.


10 kommentarer:

Joachim sa...

Ett tips, leta upp Lakrids by Johan Bülow - http://lakrids.nu/ - finns nu även i Göteborg, Gamla Stan i Stockholm och på Limhamn i Malmö

De har nämligen både lakrits och salmiak syrup. Perfekt för bakning, kola etc!

Katarina sa...

Det här låter mycket gott, och jag som gillar lakrits! Roligt med en klick choklad också!

Pernilla sa...

åh, en sån där chokladspritsgrej har jag velat ha i evigheter, det borde jag ju önska mig i julklapp, tack för tipset :)

knäcken ser kanongod ut förresten, om de smakar som de där kolorna så vet man ju att de är toppen!

Maria sa...

Laritsknäck låter fantastiskt gott. Och vad fina de är!

Jag har en sån där chokladgrej och jag blev inte alls såld på den. Använd en enda gång där allt bara fastnade och nu ligger den i en låda, bortglömd och missfärgad :(

Ninasmat David sa...

Mums vad skoj att läsa.
Ser riktigt musmigt ut.

@holst vi säljer både sötlakritssirap, saltlakritssirap och körsbärssirapen du tänker på.

Pernilla nya kommer i imorgon i butiken.

Vi har just nu julkampanj på flera spritsar och sirapen.
Välkommen in.

Ha en bra kväll
Mvh
David

Vardaxlyx sa...

Gillar och åter gillar =) Lakritsälskaren har talat hihi!
Kramkram

Remsan sa...

Så fina dina knäck blev. Lakritssmak är så gott. Jag brukar också ta i extra karameller. Det är svårt att vänja sig av med saltet när man väl fått smak på det ;-) Jag testade på mjölkchokladfudge och det blev gott!
Smart grej du fick. Har en tendens att bli lite spill och kladd...

Joachim sa...

@Ninasmat David - bäst är ändå 'Lakrids A', sjukt goda...!

Den salta sirapen funkar kanon när man gör lakrits och chokladfudge, med lite havssalt på toppen!

Lite svårt att få tag på här i Dubai, men köper på mig när jag reser via Sverige eller Danmark!

Jennys Matblogg sa...

Lakritsknäck låter riktigt gott!! :-)

Och vad fina de blev.

Amy's piece of cake sa...

Ser jättegoda ut, slurp!