Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 8 februari 2015

Festliga kycklingrullader

Jag har insett att jag är väldigt dålig på att utnyttja den inspiration från mattidningar som jag prenumererar på. I stället kör jag i gamla fotspår utan förnyelse. Så i helgen när mina föräldrar skulle komma på besök hittade jag recept till både varmrätt och dessert i det senaste numret av Matmagasinet. Det kallades "Fredagskyckling" och "Läcker final" så svårt att låta bli.

Kycklingrulladerna blev mycket saftiga och goda. Jag bytte ut rosmarin mot timjan och salladslök mot strimlad purjolök. Jag smulade lite chliflakes ovanpå före servering (som det stod att man inte fick glömma) men det blev en aningen starkt. Tycke och smak! Till kycklingen drack vi även vinet som rekommenderades -  Casal di Sierra från Italien, art.nr 12419 på Systembolaget och kostade 79 kronor.

 

 Festliga Kycklingrullader 4 portioner
4 kycklingfiléer, gärna tunnskivade
salt och  nymalen svartpeppar
4 skivor lufttorkad skinka (typ parma)
ca 2 tsk rivet citronskal
hackad timjan (ca 1/2 kruka)
några cm purjolök, finstrimlad
tandpetare
smör till stekning
1 dl vitt vin
2 dl hönsbuljong
2 dl grädde
1 tsk majsstärkelse + vatten
chiliflakes
färsk timjan
  • Banka ut kycklingfiléerna  något. Krydda med salt och peppar.
  • Lägg 1 skinkskiva på varje filé. Strö över timjan, citronskal och purjolök. Rulla ihop och fäst med en tandpetare.
  • Stek rulladerna runt om i lite smör. Lägg i en ugnsfast form.
  • Vispa ur pannan med vin, buljong och grädde. Låt koka upp och sjud i ca 5 minuter. Red såsen med majsstärkelse utblandat i lite vatten.
  • Häll såsen över rulladerna och låt dem gå färdigt i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter. 
  • Strö över chiliflakes och lite färsk timjan. Servera med rostade rotfrukter (potatis, kålrot och potatis), kokta harricot verts och smörstekta små hela champinjoner. 

Mysigt att ha föräldrarna på besök. Då de bor ca 2,5 timme bort är det sällan man får bjuda dem på middag. På lördagen gick vi på Naturhistoriska Museet i Göteborg och tittade på hur mycket uppstoppade djur som helst. Vi käkade lunch på Linnégatan för att sedan köpa med semlor hem och fika på innan de åkte hemåt.Till min stora besvikelse var de vanliga semlorna slut så det fick bli semlor med vaniljkräm istället för mandelmassa. Inte riktigt samma så därför räknar jag det inte som min semlepremiär....

3 kommentarer:

Charlotta Ljungblad sa...

Du, snacka om det. Samlar tidningarna på hög men lagar tyvärr sällan något därifrån...

Kjersti sa...

Det där lät verkligen inte dumt! Visst är det kul att bläddra i mattidningar, men jag har faktiskt sagt upp flera prenumerationer (bl a Matmagasinet). Det blir lite dyrt i längden när man ändå inte lagar så mycket därifrån. Nu fick jag ju i alla fall en liten glimt från Matmagasinet genom dig! Tycker om dina bilder på bloggen, som verkligen sprider mat- och färgglädje! Må så gott.

Kim sa...

Samma här, man bläddrar och bara: "Mmmmmmm". Men sen när man ska laga/planera/handla har man glömt av det.
Hursom, bra sätt att använda kycklignfilé!