Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 26 februari 2015

Vit chokladmousse med citrustäcke

Jag har varit lite dagvill denna veckan. Men något som är säkert är att det är fredag i morgon.

För ett par helger sedan, när mina föräldrar var här och hälsade på, bjöd jag på denna dessert: Vit Chokladmousse med citrustäcke. Krämig och söt mousse med frisk och gott täcke av hela apelsinskivor och apelsingelé. Kan tänka mig att prova göra citrustäcket med andra citrusfrukter som grape, blodapelsin eller apelsin. Jag frossar verkligen i citrus nu då säsongen är som bäst!

Vit Chokladmousse med citrustäcke 4 portioner
Mousse:
1 gelatinblad
3/4 + 1 1/4 dl vispgrädde
100 g vit choklad, finhackad
2 tsk pressad citron
1 msk strösocker

Citrustäcke:
1,5 gelatinblad
1,5 dl pressad saft av apelsin eller annan citrusfrukt
2 msk strösocker
2 apelsiner eller annan citrusfrukt

  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  • Koka upp 3/4 dl grädde. Ta från värmen och låt chokladen smälta däri. Rör tills den blir slät.
  • Ta upp 1 gelatinblad och tillsätt i den varma krämen. Rör tills den löst sig. Låt svalna i rumstemperatur.
  • Vispa resten av grädden, inte för hårt. Rör ner den i den avsvalnade chokladkrämen.
  • Vispa vitorna med citronsaft till ett tjockt skum. Tillsätt socker lite i taget och vispa till en fast maräng. Vänd ner den i chokladmoussen och häll upp i små glas eller portionsskålar. Ställ i kylen för att stelna.
  • Citrustäcke: Sila den pressade saften och värm 1/2 dl. Lägg ner 1 1/2 gelatinblad i den varma saften. Rör tills den smält och tillsätt resten av saften samt socker.
  • Låt svalna tills det är likt ovispad äggvita.
  • Skär hinnfria klyftor eller skivor av apelsinerna. Lägg dem på den stelnande moussen. Häll över gelatinblandningen. Låt stå i kylen i några timmar tills de stelnat.

1 kommentar: