Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 2 september 2014

En helg med massor av god mat

Hej och hå, vad tiden går när man har roligt. Helgen som gick var verkligen fullspäckad av trevligheter. Mamma och pappa skulle vara barnvakt till syskonbarnen under helgen och dök upp i torsdags på kvällsmat. Inte varje dag jag får bjuda föräldrarna på kvällsmat så blir det tillfälle tar jag det. Det blev varma mackor i klassiskt 80-tals stuk: skinka/ost/tomat/ananas och tonfiskröra.

Under helgen var min barndomsvän Christina med familj och gjorde Göteborg. Vi bokade in fredagskvällen med två sorters paj (taco och brie/salami) samt äppelpaj med vaniljsås. Så roligt att ha dem på besök och Oliver och Måns som är jämnåriga röjde järnet på Olivers rum (bombnedslag!!).

Sedan länge hade jag bokat in en tjejhelg med ett gäng som jag pluggade med för ca 10 år sedan. Vi har hållit kontakten och försökt träffas då och då. Det blir svårare och svårare då förökningen i gängen är konstant. Denna gången var det Jennie som var gravid och endast 5 veckor kvar till beräknad förlossning. Vi hade (som vanligt) en mycket trevlig helg med mycket god mat och mycket prat. 

Vi träffades för lunch och lite shopping på stan. Lunch åt vi på relativt nyöppnade Liebling vid Kungstorget. Trevligt ställe med trevlig lunchmeny. Vi shoppade lite, tog en kaffe på Kale'i och en energigivande smoothie på Juicebaren. Sen åkte vi och handlade för kvällens Indiska middag som vi skulle laga och äta hos Lilly.

Sofia, Jennie och Lilly på Liebling

Till förrätt åt vi Linssoppa med myntayoghurt. Till varmrätt blev det buffé med indiskt kryddad blomkål, raita, melon- och gurksallad, Kycklinggryta och Naanbröd. Så mycket gott! De flesta recepten kommer från kokboken "Nu bryter vi för lunch: Samanthas filmmat". En kokbok jag skulle vilja ha i min hylla.

Till dessert åt vi Vaniljkokta plommon med myntagrädde. Himmel, vad gott! Plommonen kom från Lillys trädgård och receptet från Ica´s tidning Buffé.

Vaniljkokta Plommon med myntagrädde
Lag:
1 vaniljstång
3 dl vatten
3 dl strösocker
3 dl vitt vin
skal och juice av 2 st lime

ca 500g plommon
2 dl vispgrädde
1 msk finhackad mynta
1/2 msk finrivet citronskal
  • Skär ett snitt i vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Blanda vatten, socker, vin, limeskal, limejuice, vaniljstång och frön i en kastrull. Koka till en simmig konsistens.
  • Dela och kärna ur plommonen. Lägg dem i en skål och häll över lagen. Låt svalna. Täck och ställ i kylen. 
  • Vispa grädden och blanda med mynta och citronskal.
  • Bjud plommonen i skålar med en klick grädde.

Vaniljkokta plommon

5 kommentarer:

Brittas mat sa...

Så mysigt och gott... Kram

Fröken Dill sa...

Vilken god middag! Jag är svår på indisk mat, men nu har vi fått en väldigt bra indisk restaurang ett stenkast från där vi bor så det blir mer att äta där än att laga själv. Plommonreceptet lät gott. Just nu kryllar det ju av plommon och man blir verkligen sugen på att laga till någonting gott av dem.

Hälsar fröken Dill

Matarkivet sa...

Matfyllda helger är de bästa! Plommonen ser otroligt goda ut - måste testas!

Kram

Charlotta sa...

Låter som en fin helg! Indisk mat är ju typ något av det bästa som jag vet, mmm!

Mårtenssons kök sa...

Härlig helg och härlig indisk mat. VI fingrade lite på Batras bok med indisk mat men kanske vi skulle se till att fingra lite på denna istället...