Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 13 juli 2014

Tagliata - Grillad oxfilésallad

Semester. Behöver jag säga mer? Varit en vecka i stugan med lilleman medan Johan jobbat. Nu är vi samlade hemma för semester och sommarlov tillsammans i tre veckor. Datorn fick följa med till stugan och ambitionen var att jag skulle få till några blogginlägg. Men då jag glömde sladden blev det omöjligt. Så det blev en längre bloggpaus istället (sa jag semester?).

Som vanligt när vi är i Skåneland äts det mycket mat och oftast är det jag som står i köket. Gör mig inget. Mamma har underhållit Oliver, jag har pysslat i köket och pappa har skött grillen. För vi har grillat varje kväll. Kött, fisk och fågel med såser och grönsaker till. Mamma erkände strax innan jag åkte i går att hon klarar sig bra utan potatis till varje måltid. Ja, det har tagit tid och det var ett stort erkännande! Färskpotatis är ju smaskens på sommaren men inte till varje måltid. 

I fredags kväll var min lillebror på besök och vi grillade en sallad som pappa dreglat över i en tidning till morgonkaffet (tror det var Ica Kuriren). Det var grillade grönsaker och grillat kött. Enkelt och gott. Bara salt, peppar, balsamvinäger och olivolja som smaksättning. I glasen ett gott rött italienskt vin. I receptet var det oxfilé men som likaväl kunde ersättas av flankstek vilket vi gjorde. Förutom ruccola från mammas trädgård hade vi även lite vanlig sallad som även den var odlad av mamma. Hade även lite goda tomater. Baguetten skar jag i bitar och grillade snabbt. Till det gjorde jag vitlökssmör med massor av persilja i. Mmm....


 

  
Tagliata 4 portioner
ca 500 g nötkött, oxfilé eller flankstek
olivolja
salt och peppar

Grönsaker
1 aubergine
2 zucchini, gärna gul och grön
2 röda paprikor
2 små röda lökar
olivolja

Till servering
1 påse ruccola
olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar
flagad parmesanost
balsamvinäger
baguette + vitlökssmör
  • Gnid in köttbiten i olja, salt och peppar. Grilla hastigt så varje sida får fin färg. Lägg i ugnsfolie tills det är dags för servering och under tiden grönsakerna grillas.
  • Skär aubergine och zucchini i skivor och paprika och lök i bitar. Vänd allt i olja innan de grillas till fin färg.
  • Lägg sallad i botten på ett stort fat. Lägg på de grillade grönsakerna och köttet skuret i skivor. Toppa med parmesanost. Servera med salt, peppar och balsamvinäger. 


Vädret visade ju sig från sin bästa sida hela veckan. Sol och värme. Havet var varmt, dryga 20 grader, och det var härliga vågor att bada i. Det blev inte så mycket utflykter utan desto mer tid på stranden och på altanen. Vi har träffat släkt och vänner, fikat, ätit glass och pratat. Bara haft det väldigt bra. Det är sällan jag hinner med så mycket som jag vill men jag är alltid nöjd när jag åker tillbaka hemåt. Familjen kommer i första hand och allt annat är en bonus.

Oliver lekte i vågorna...
...men kände sig tryggast i sanden.
 

3 kommentarer:

Min Lilla Kokvrå sa...

Härligt med semester vid havet! Önskar er än fortsatt fin semester.
/ Birgitta

Malin`s Diner sa...

Vilken vecka ni haft! Och maten, mmmm

Remsan sa...

Jag har inte kunnat blogga eller komma in på internet vissa delar av vår semester och det har faktiskt varit skönt. När jag varken har saknat bloggen eller de sociala medierna så funderade jag ett tag på att strunta i alltihop. Men det är som någon slags drog.
Låter som ni hade det alldeles toppen allihop. Salladen ser grym ut! Jag har aldrig testat att göra varesig biffsallad eller som denna med oxfilé.