Vinter/Vår

Vinter/Vår

lördag 26 juli 2014

Knäckig krusbärspaj med nötter och choklad

Semestern rusar på och det är "bara" en vecka kvar. Som vanligt har vi inga problem att fylla ut tiden. Lägenheten känns mest som en omlastningscentral där vi packar upp, tvättar och packar om. I går kom vi hem efter en veckas tripp som började i Kolmården (med ett kort stopp i Gränna på vägen dit) för att sedan dra vidare till stugan i Yngsjö. Vädret bör man ju inte klaga på men när vi kom hem i går och det var ca 30 grader både ute och inne och jag trodde jag skulle svimma. Men efter ett dopp i Härlanda tjärn och lite regn blev det bättre.

Innan jag ska bjuda er på en väldigt smarrig Krusbärskaka, som jag bakade i stugan, ska jag dela med mig av lite semesterbilder från Kolmården och Skåneland.

Vi hade hyrt en stuga tillsammans med Johans föräldrar samt bror med familj ca 10 minuters bilväg från Djurparken. Väldigt trevlig stuga med närhet till skog och flera fina sjöar. Stugan låg på en höjd med vacker utsikt. Bakom huset fanns en stor skog med massor av blåbär. Ägaren av stugan var väldigt nöjd med den 1,5 ton tunga elefant som han placerat framför stugan.

Stuga och elefant
Vinbär på tomten....
...och blåbär i skogen
Böksjön var den sjö som låg närmst stugan, som vi tog en kvällspromenad till, men efter en dag i parken tog vi ett dopp i Lilla Älgsjön som var snäppet bättre.

Kvällspromenad till Böksjön
Det var många år sedan jag besökte Kolmården så det är nästan glömt. Det var väldigt kul och mycket att titta på. Många trevliga shower, matningar och information om djuren och det krävdes två dagar i parken för att hinna med. Delfinshowen såg vi båda dagarna och den gillade vi nog alla bäst. Fantastiska djur och bra show.

Lata kameler
Oliver kikade på djuren
Matning av de söta björnarna
 Efter två soliga, varma dagar på Kolmårdens djurpark samt tre nätter i stugan med trevliga kvällar på altanen körde vi till stugan i Yngsjö. Vädret var fortsatt kanon och då orkar man inte ta sig för allt för mycket. Det blev lata dagar på däcket i skuggan, en eller två promenader till havet per dag för ett svalkande dopp och gräva i sanden, morgonlöpning i de underbara skogarna då det fortfarande var hyfsat svalt samt kvällar på däcket med god mat. Jag kan inte minnas att vi har suttit ute så mycket i stugan som vi gjort i år. Alla mål har vi ätit ute!! Otroligt härligt!

En dag tog vi oss för att göra en utflykt till Ale stenar. Det var några år sedan vi var där men de 59 stenarna stod kvar. Helt otroligt vad mycket folk som vallfärdar för att titta på denna skeppssättning som står 32 meter över havet på Kåsehuvud i Kåseberga bland ko- och fårhagar med vacker utsikt över havet. Upp och ner och sen lunch i Kåseberga Hamn. Är ju inte så förtjust i sill annars är det stekt sill som gäller här. Jag åt rökt lax.

Grusvägen på väg till Ale stenar
Ale Stenar och en massa folk
ca 5 ton väger varje sten

Så var det ju den där Krusbärspajen. De flesta krusbären kanske mognat över eller plockats av vid denna tiden men jag hittade lite i mammas frys som jag började leta recept till. Så hittade jag en Knäckig paj med nötter och choklad på Emmys blogg Remsans Bistro. Lät ju både gott och spännande så jag testade. Otroligt god och då krusbären kan vara lite sura passade det fint med söt pajdeg och söt choklad.
Till pajen serverades Ottos Gammeldags Vaniljglass som tillverkas ett par kilometer från stugan.


 


Knäckig krusbärspaj med nötter och mörk choklad
3 dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
150 g smält smör

5 dl krusbär
½ dl strösocker
1 msk potatismjöl

Smultäcke:
1 dl hasselnötter eller valnötter, grovhackade
1 dl vetemjöl
½ dl strösocker
75 g smör
50 g mörk choklad
  • Sätt ugnen på 175°. 
  • Blanda de torra ingredienserna till pajdegen i en skål, häll över det smälta smöret och blanda ihop till en deg. Tryck ut i en pajform (26 cm i diameter). Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  • Blanda krusbären med socker och potatismjöl, fördela i pajskalet. Smula ihop allt till smultäcket utom den mörka chokladen, blanda i den sist. Strö smultäcket över krusbären. 
  • Grädda i 35-40 minuter.

Lev gott!
 Sofie

6 kommentarer:

Min Lilla Kokvrå sa...

Kul, Böksjön och Lilla älgsjön är de sjöar jag badade i som tonåring, cyklade från Krokek med kompisgänget och hängde vid Böksjön hela dagarna på sommarloven, innan jag blev så pass gammal så jag fick sommarjobba på djurparken, Kulmården var mitt tillhåll under några år. Kolmårdsskogarna är riktigt trevliga. Har många fina minnen där ifrån :)
Tänkte faktiskt göra något med krusbären idag innan de är helt övermogna, så jag ska nog ta och göra din krusbärspaj.
Ha det fint! / Birgitta

Ann-Sofi Matsafari sa...

Kul! Kolmården är trevligt men entrén är dyr.
Vilken rutinerad kille som tagit kikaren med sig!

Och vilken paj då:-D Knäckigt gillar vi! Ha en skön söndag!

Charlotta Ljungblad sa...

Vi har en krusbärsbuske på landet men den har drabbats av någon form av insektsinvasion så det bidde inga krusbär det här året, buhu!

Remsan sa...

Kålmården är fantastisk. Men också ganska dyrt även om man får mycket för pengarna. Smart att ta med kikare. Barnen tyckte att djuren var långt bort när vi var där. Sen är det ju fantastiskt att de har stora ytor att röra sig på.
Pajen är en favorit och passa även att göra med andra frukter och bär.

Martina sa...

Ser ut som ni haft det härligt. Vi ska själva ner mot Österlen om någon dag och vi tänkte besöka Ale stenar förstås ;-)

Millas Hälsoblogg sa...

Härliga dagar:) Mina 14 dagar i Skåne hade vi 12 dagar sol och nästan 10 dagar med badväder:)