Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 25 juni 2014

Midsommarhelgen och en lyxig kladdkaka med bär

Då var midsommarhelgen förbi och vi tar sikte mot semester. Bara en dryg veckas jobb kvar. Känns helt ok! Då jag var ledig även i måndags blev det en riktig långhelg och jag fick mersmak på sommar och semester.

Midsommarhelgen tillbringade vi i stugan tillsammans med mina föräldrar samt min syster och hennes familj. Även min ena bror kom på besök under lördagen. Som vanligt åt vi en hel del gott under helgen, firade med bubblor, frossade i jordgubbar, badade i iskallt hav (12 grader!!!) och lyckades även få till två löpturer i den underbara terrängen. Mina föräldrar firade 40-årig förlovningsdag och 39-årig bröllopsdag vilket var värt att firas med skumpa och jordgubbar.

Champagne, jordgubbar och melon

Mamma och pappa skålar för många år tillsammans

Det blev några promenader till havet. Både med bad, lek, promenad och för att njuta av de fina sandstränderna. Tyvärr missade jag det traditionella firandet som var på midsommarafton med brasa och fyrverkeri.

Storkusinen drar lillkusinen i kärran
Vi fick till en midsommarstång och lite motvillig dans
När lillebror och hans tjej kom på besök på lördagen hade jag och mamma bakat en kaka som vi båda spanat in i tidningen Buffé. En lyxig kladdkaka med björnbär i och massor av jordgubbar på toppen. Jag strödde även över lite limesocker som jag tycker är väldigt gott till jordgubbar. Bara att blanda limeskal och strösocker.

Lyxig kladdkaka med bär
Lyxig kladdkaka med bär
smör och mjöl till formen
225 g smör
100 g mörk choklad
1 1/2 dl socker
1 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao
150 g frysta, tinade björnbär
färska jordgubbar och vispad grädde till servering
limesocker
  • Sätt ugnen på 175°C.
  • Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 
  • Smält smöret. Hacka chokladen och rör ner i smöret. Fortsätt röra tills den smält helt.
  • Blanda socker, farinsocker, sirap och ägg i en bunke. Sikta ner mjöl och kakao. Tillsätt chokladblandningen och rör till en jämn smet. 
  • Häll smeten i formen. Tryck ner björnbären i smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 35 minuter. Låt svalna.
  • Bred ett tunt lager med grädde på kakan och toppa med hela jordgubbar och strö ev. över limesocker. Servera kakan med vispad grädde.

Lev gott!
 Sofie

6 kommentarer:

Malin`s Diner sa...

Länge leve kärleken! Grattis till dina fina paranteser!

Kakan ser galet god ut, en kaka i min smak absolut. Vår midsommarmat var inget traditionellt,k men vi dansade iaf runt midsommarstången vid poolen.

Kram kram

Erika sa...

Kladdkaka är alltid rätt. Hur gott som helst och visst ska det vara riktig choklad i den! Grattis till mamma och pappa som har varit tillsammans så många år. Det känns alltid hoppfullt när man ser att det går att hålla ihop i vått och torrt! Kram!

Charlotta Ljungblad sa...

Gud, vad mysigt! Var tusen år sedan jag var i Åhus, för kanske försöka dra med mig Calle dit när vi är i Skåne i sommar. Låter som en fin midsommar hur som helst! Kram!

Brittas mat sa...

Så fina de är. Håller med om att det verkligen är värt att fira. Stor kram!

Ann-Sofi Matsafari sa...

Vilken härlig kväll för er med midsommarstång och allt! Jag hade gärna slukat kladdkakan!
Kram

Ann-Christin A sa...

Underbara föräldrar har du Sofie!!