Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 16 december 2011

Fredagstips: Fläskfilépasta

Fredag igen. Gud, så snabbt veckorna går. Nästa fredag är det "lillejulafton" och då är det traditionellt Risgrynsgröt och vörtbrödssmörgås med nygriljerad varm julskinka. Vanligtvis brukar jag anlända till skåneland med andan i halsen den 23:e. Har sagt i många år att jag ska vara ledig före jul för att hinna förbereda och varva ner. Så blev det i år kan man väl säga. Ledig både innan, under och efter jul. Det är ett privilegium att vara föräldraledig. Redan på tisdag tar jag och Oliver tåget till mina föräldrar. Så i lugn och ro ska vi förbereda julen, umgås med familjen och hinna träffa lite vänner.

Kommer ni förresten i håg vilket snökaos det var vid jul förra året? Inställda tåg och oframkomliga vägar i Skåne. Men jag kom fram till gröten tillslut... I år ser det inte ut att bli någon vit jul.

Tänkte tipsa er om en supergod fredagspasta som vi åt förra fredagen. På fredagar vill man ofta att maten ska gå snabbt så man kan landa i soffan och pusta ut efter arbetsveckan så snabbt som möjligt. När jag blir sugen på en festlig pasta surfar jag ofta in hos Gourmetmorsan. Hon bjuder på många trevliga pastarecept. Detta kommer därifrån.

Fläskfilépasta 4 port
1 st fläskfilé, ca 500g
10 st champinjoner eller lika mycket annan svamp
1 st gul lök
1 pkt bacon
1 st gul paprika
1 röd chili
ca 5 msk hackad persilja, färsk eller fryst
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 msk kinesisk soja
salt och peppar

  • Strimla fläskfilé och bacon. Hacka lök, paprika och chili. Beroende på hur starkt du vill ha det bestämmer du om du vill ha kvar vita hinnor och kärnor från chilin. Skiva champinjoner/svamp.
  • Stek lök, bacon, svamp, chili och paprika. Tillsätt fläskfilén och stek nästan färdig. 
  • Tillsätt creme fraiche, grädde och soja. Låt koka ihop några minuter. Tillsätt persilja och smaka av med salt och peppar.
  • Servera med pasta och färskriven parmesanost.




Trevlig helg!


6 kommentarer:

Spanienfrugan sa...

Haha, bara skåningar som säger lilljulafton ;) I göteborg heter det uppesittarkväll! Håller med om att det är mysigt dagarna före jul med. Lite halv grejen faktiskt!

Helena Ljunggren sa...

Skönt att få vara ledig :)

Maten ser alldeles förträfflig ut. Jag är sugen på pasta idag och jag lurar på om det inte ska bli något med fläskfilé till.

Ha en trevlig helg!

Erika Skogly sa...

Trevlig hleg på dig med! Imorgon ska vi göra din chokladfudgetårta! Yey!

Lätta och Goda recept sa...

Visst är det skönt att vara ledig :-)
Jag är ledig efter jul i några dagar.
Håller med, det är mycket trevligare med snö, allt blir ljusare då, även om man kan vara utan kaos förstås.

Pastan låter mycket god. Bacon i är alltid smakfullt.

Måste säga att dina fudge ser otroligt goda ut.

Trevlig Helg!

Mårtenssons kök sa...

Jodå, den vita julen sitter hårt inpräntat i minnet. Man kan nästan inte tro det när man tittar på foton från i fjol... Härligt att ni kan ta er ner lite tidigare i år och få vara tillsammans med din familj riktigt mycket:)

Ha en finfin helg!

Remsan sa...

Visst är det lyxigt när man är föräldrarledig. Så underbart att kunna spendera lite extra tid med familjen i Skåne.