ca 1,5 kg lax (två ändbitar)
4 msk strösocker
4 msk salt
2 msk fänkålsfrön
1 tsk hel vitpeppar
1/2 fänkål
- Frys laxen i minst 2 dygn. Ta upp och tina.
- Rosta vitpeppar och fänkålsfrön i en torr stekpanna. Stöt dem i mortel. Blanda med salt och peppar.
- Häll kryddblandningen på ena laxsidan. Strimla fänkålen och lägg ovanpå. Lägg över den andra laxbiten med köttsidorna mot varandra (med kryddningen i mitten).
- Lägg i dubbla påsar och förvara kallt. Låt grava 1-2 dygn (eller längre). Vänd då och då.
Den blev väldigt god! Nästan tre dygns gravning och köttet blev väldigt fast och fint! Härligt att man kände en tydlig lakritssmak.
2 kommentarer:
Låter jättegott med fänkålsgravning. Gud, så mycket gott det finns jag vill testa...
gud vad gott det låter, jag har nyss satt i mig hälften av den gravade laxen som mamma gjort här hemma ;)
hoppas ni har haft en riktigt fin jul! trots snöbrist och mildväder. men när det blir mörkt ute märker man det ju ändå inte ;)
Skicka en kommentar