Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 2 december 2011

Apelsinmarmelad med whiskysmak

Säger allt som oftast att man alltid ska göra sin egen sylt och marmelad. Om man så ska köpa frysta bär att göra den på. Alla har ju inte en stor trädgård att bunkra från. Vi äter inte väldigt mycket varken sylt eller marmelad men bra att ha i kylen att ha till en god ost eller till pannkakorna. Eller som "gå bort"-present.

Hittade ett recept på en Apelsinmarmelad med Whisky hos Mårtensson. När jag nämnde för Johan att det skulle vara whisky i blev han livrädd att jag skulle nalla av hans "finwhisky". Så jag blev tilldelad en lite enklare whisky (en whisky han inte tyckte var så god men som varit med i någon serie som han hittade på en resa vi gjorde för något år sedan). Fulwhisky? Jag är inte så förtjust men denna funkade bra.


Apelsinmarmelad smaksatt med whisky.
2 stora apelsiner
1 citron
1 dl vatten
4 dl syltsocker
1 dl whisky, gärna en av de mildare smakerna
  • Om du inte har kravmärkt frukt så skrubbar du skalet ordentligt i ljummet vatten.
  • Riv bort skalet med ett zest ärn. Då får du tunna fina strimlor. Alternativet är att skala med potatisskalare och därefter strimla tunt med kniv. 
  • Pressa sedan ut saften ur frukterna och sila bort kärnorna.

  •  Häll saften i en gryta, tillsätt skalen, vattnet och sockret. Låt det koka upp och sedan koka ordentligt 15 minuter. Häll i whiskyn och låt det koka 2 minuter till.
  • Slå marmeladen på en väl rengjord burk, glas eller plast, som är varm och sätt på locket. Ställ burkarna upp och ner tills de svalnat för att få ett vakuum i burken.
  • Förvara i kylen.
Testade på frukostsmörgåsen. Gott!!

Gav en burk till min fina vän Pernilla som alltid ställer upp!
Marmeladen doftade mer whisky än det smakade. Men god ändå. Frisk och god smak. Har sedan jag var barn inte varit så förtjust i skalbitar i marmelad. I helgen tänker jag prova den på pepparkakor med ädelost.

10 kommentarer:

Amy's piece of cake sa...

Instämmer i att sylt/marmelad är trevligt att göra själv! :)

Matarkivet sa...

Bra recept sprider sig snabbt! :)

Anonym sa...

får se när den blir kokt

Linda- Mamma till Alfred sa...

Men åh det där lät inte helt fel,tål att provas ngn gång!
Åh ja äggtoddy hoppas det blir poppis på söndag;)

Kim sa...

Det där receptet blev jag också sugen på! Jag gillar de där lite tippade ingredienserna.

Just nu sitter jag och väntar på att ett batch av din skumtomtefudge ska svalna... väntaväntavänta.

Tant Gul sa...

Visst är det en speciell känsla när man gör något eget sådär. Marmeladen ser så god ut. Och det är verkligen roligt att både få och ge bort sådana presenter. Trevlig Helg!

Mårtenssons kök sa...

Så kul att du provade och gilladed en! Smart du var då, som använde zestjärn... varför tänkte inte vi på det???
Håkan var inte heller så lockad av att hälla de "bättre" sorterna i marmeladen, men det blev ju bra ändå:)

Hoppas du har en riktigt härlig helg!

Katja sa...

Låter spännande. Här hemma så får det gärna vara lite mer whiskysmak enligt mannen :-).

Vill passa på att tipsa om tävlingen på http://foodelicious.se/tavla-om-presentkort-pa-kokshem-se där man kan vinna presentkort till min webbshop Kökshem.se. Bara idag och imorgon kvar!

Vardaxlyx sa...

Detta recept ska jag definitivt prova =)
kramkram

Remsan sa...

Jag har bara testat apelsinmarmelad med whisky som jag köpte och den gick bort. Annars gillar jag att spetsa det mesta med sprit. Okej, kanske inte whisky i första hand. det är trevligt att göra saker och ge bort i present eller julklapp.