Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 14 juni 2015

Midsommartips



Midsommar närmar sig med stormsteg. Vi kommer att åka till stugan (om vanligt) och fira en lugn midsommar. Hoppas på tvåsiffriga plusgrader men nåt dopp i havet lär det inte bli. Jag nöjer mig med lite sand mellan tårna.

Nån sill tänker vi som vanligt inte äta till midsommar. Gillar varken jag eller Johan.  Däremot brukar vi göra någon form av lax eller räktårta på kavringsbotten. Vi har gjort några genom åren som jag gärna tipsar er om. Recept på Laxtårta hittar du här.
 
Laxtårta

Räkcheesecake
Räkcheesecake

Botten:
250 gram Kavring
100 gram smält smör
Fyllning:
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 – 2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar
Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.
  • Mixa brödet i mixer. Smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. 
  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. 
  • Rör ihop creme fraiche och philadelphiaost, Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten och vänd sedan ner finhackad dill, citron och rom. Smaka av med salt & peppar.  
  • Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat.  Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.
  • Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.
Självklart måste man äta någon form av Jordgubbstårta på midsommar. Ett tips är Mazarintårta med lemoncurd och jordgubbar eller en superenkel Glassmarängtårta med citron och jordgubbar om man inte har tid eller möjlighet att baka en tårta.

Glassmarängtårta med citron och jordgubbar

Glassmarängtårta med citron och jordgubbar
2 färdiga marängbottnar
1 burk kesella citron
2,5 dl vaniljvisp
massor av jordgubbar

  • Lägg en marängbotten i botten av en springform. Bred på kesella citron.
  • Vispa vaniljvispen och lägg ovanpå kesellan. Lägg den andra marängbotten överst. 
  • Ställ i frysen. 
  • Ta upp en kvart före servering så den hinner mjukna något. Dekorera med massor av jordgubbar.

2 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Räkcheesecaken, ja tack vi tar hela! Inte för att laxtårtan är fy skam den heller, men räkvarianten har vi inte testat tidigare så den lägger vi på to-do-listan.

Kim sa...

Gött ändå att ni inte har sill "bara för att". Nu älskar jag ju sill, men även räkcheesecake.
Trevlig midsommar!