Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 2 juni 2015

Brynt Smör-Hollandaise

Finns det någon som inte pratat väder idag? Nä, tänkte väl det. Man hade ju önskat att man kunnat klaga på hetta och torka men idag var det snarare tvärtom. 

Det började med att jag fick vända så fort jag kom utanför dörren för att hämta paraply. Sen har det snarare känts som höst än sommar hela dagen. I lägenheten hänger jackor, strumpor och kläder på tork. Paraply går inte att använda när det blåser storm!

För att trotsa höstrusket åt vi potatissallad och rostbiff till kvällsmat. Potatissalladen gjorde jag på resterna av helgens fiskmåltid. Färskpotatis, äpplebitar, gräslök, kapris och resterna av den fantastiska såsen som vi hade till den ugnsbakade torsken - Brynt Smör-hollandaise.

Brynt smör i mat och bak figurerar ju lite här och där. Jag förstår varför. Ger en underbart smörig och nötig smak. Vet att det finns en hel kokbok med smör-recept. Receptet på denna såsen hittade jag i senaste numret av tidningen Buffé då den serverades till grillad gös och grillade grönsaker. I brist på grillväder serverade jag till ugnsbakad torsk med färskpotatis, räkor och ugnsbakade tomater.


Brynt Smör-Hollandaise
50g smör
2 dl creme fraiche
1 msk rivet citronskal
1 msk citronsaft
salt och peppar
  • Smält smöret i en kastrull. Låt bryna på medelvärme tills det blir gyllene och doftar nötigt.
  • Rör ner smöret, lite i taget, i creme fraichen. 
  • Blanda ner citronskal och saft. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera till grillad eller ugnsbakad fisk.

Ser bara ut som en blek sås men är alldeles, alldeles underbar!

3 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Jajamensan, den lägger vi på minnet och på nästa veckas meny! Hur tusan har vi lyckats missa den i ICAbuffé... tur du finns och tipsar.

Kim sa...

IDAG hängde jag in vinterjackan i garderoben ha ha.
Det här är helt klart en sås i min smak - gott!!

Mårtenssons kök sa...

Åh, fy bubblan så god såsen var! Den kommer vi att göra många, många gånger, tack för tipset
kramar