Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 27 augusti 2014

Linssoppa med tomat

I dag blev det lite sommartemperaturer igen men den senaste tiden har det verkligen känts som höst. Regn, blåst, kyla och mörker. Med hösten kommer suget efter värmande soppor och grytor. Denna veckan kickade jag igång med en Linssoppa med tomat, potatis och spenat. "Jag gillar linssoppa", sa Oliver och då blir mammans hjärta varmt!


 

Linssoppa med tomat, potatis och spenat ca 4 portioner
1/2 purjolök
1/2 röd paprika
2 st potatisar
2 dl röda linser
2 grönsaksbuljongtärningar
1 liter vatten
1 burk finkrossade tomater
paprikapulver, oregano och timjan
1 msk rödvinsvinäger
salt och peppar
70 g babyspenat
  • Strimla purjolök, hacka röd paprika och tärna potatisen. Fräs i smör eller olja ett par minuter. Tillsätt röda linser och kryddor och fräs ytterligare nån minut.
  • Häll på tomatkross, vinäger, vatten och buljong. Koka upp och låt sjuda ca 15 minuter eller tills linser och potatis är mjuka.
  • Smaka av med salt, peppar och ev mer kryddor. Tillsätt spenaten till sist och låt den mjukna. 

söndag 24 augusti 2014

Årets första äppelpaj

Vad gör man en söndag när det mest regnar, man är trött (och inte blir piggare av vädret) och man inte är sugen på att gå ut i skyfallet? Man bakar en äppelpaj, sover några timmar på soffan och sen äter man äppelpajen. Det är ungefär det vi har gjort idag. Sen gick vi ut och hoppade lite i vattenpölarna ändå för vi blev så mätta.

Årets första äppelpaj med nyskördade svenska äpplen av sorten Discovery. Jag hittade ett recept i tidningen Matmagasinet. Jag tänkte göra halva satsen och tog hälften med äpple men glömde ta hälften av degen. Så det blev mycket deg och mindre äpplen. Lite mycket deg faktiskt. Så nästa gång ska jag försöka göra rätt:). Äpplena smaksatte vi med kanel och kardemumma.




Äppelpaj
6 äpplen
kanel och kardemumma
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
125g smör
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skala, kärna ur och skiva äpplena. Lägg dem i en smord form. Blanda med kanel och kardemumma.
  • Smält smöret.
  • Blanda de torra ingredienserna. Rör ner smöret och blanda ihop till en deg. Klicka ut den över äpplena.
  • Grädda långt ner i ugnen i ca 30 minuter. 
  • Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

tisdag 19 augusti 2014

Ugnsbakad lax med fetaost och soltorkade tomater

Jag har ju skrivit förut att vi är alldeles för dåliga på att äta fisk i vardagen. Så idag när jag stannade på vägen hem från jobbet för att köpa färsk fisk så ringde Johan och sa att han inte kom hem då vädret ställt till det med hans tåg. Suck! Så jag handlade lite annat och gjorde en god pasta i stället.

Men för ett par veckor sedan gjorde jag denna laxhistorien med fetaost och soltorkade tomater. Inte dumt alls. Till det gjorde jag grönsaksbulgur - bulgur som jag blandade med lite stekta grönsaker. Zucchini, paprika och purjolök samt färska tomater mot slutet.

Här kommer ett ungefärligt recept:

Ugnsbakad lax med fetaost och soltorkade tomater 4port
4 portionsbitar lax
ca 100 g fetaost
1 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
ett gäng blad färsk basilika
ca 10 soltorkade tomater
  • Lägg laxen i en ugnsfast form. Skär ett litet snitt på längden i varje bit.
  • Mosa fetaosten, riv vitlöken, strimla basilika och de soltorkade tomaterna. Blanda allt med creme fraichen.
  • Fördela röran på laxen och tryck ner lite i skårorna. 
  • Gratinera mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
  • Servera med grönskasbulgur.

söndag 17 augusti 2014

Grytbröd

Här sitter jag ensam i soffan med ögonen i datorn och öronen i SVT´s valdebatt. Politik är grekiska för mig men jag vill försöka sätta mig in i det och lägga en röst jag kan stå för. Inte lätt det där. Man hoppas att de kan stå för vad de lovar även efter valet. 

Ensam är jag för att vi lämnat Oliver hos farmor och farfar för några dagars lek, bus och bli lite bortskämd:). Skäms inte för att säga att det ska bli ganska skönt med lite avlastning under en vecka. Vi är inte så bortskämda med det.  

Helgen har varit lugn. Vi har varit och besökt Kulturkalaset både fredag och lördag. Laleh var vi inte ensamma på, ljudet var sådär och vi såg inget. Vet inte vad jag trodde egentligen. Maten vi har testat har jag inte varit så imponerad av vilket jag tycker är lite synd. Jag hade hoppats på fler smårätter så man kunde testa lite olika rätter. Langos verkar fortfarande det som är populärast. Jag är inte speciellt förtjust i det och testade Viltkebeb med kantareller och lingon och Jerk Chicken. 

Lördagseftermiddagen/kvällen roade jag mig med att baka bröd. Och det blev ett av de bästa bröd jag bakat. Receptet kommer från tidningen Hembakat. Jag följer dem på facebook och de frestar ofta med bra recept på bröd och andra bakverk. Grytbrödet bakades i gjutjärnsgryta och blev ett stort, saftigt och gott bröd med en hård och god skorpa.


 


Grytbröd
25 g jäst
3 dl vatten, fingervarmt
3 dl mjölk, fingervarmt
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
6 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl
  • Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och lös upp jästen i det. Tillsätt saltet blandat med grahamsmjöl, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda den något kladdiga degen i några minuter.
  • Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
  • Knåda ihop degen till en boll och rulla den ordentligt i mjöl. Låt degen jäsa inlindad i en mjölad bakduk i ca 30 min. 
  • Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom gjutjärnsgryta utan lock, ca 4 liter, i ugnen.
  • Ta ut grytan och strö lite mjöl i bottnen och lägg den mjölade degen i den heta grytan och lägg på locket. Utan mjöl fastnar brödet.
  • Grädda brödet längst ner i ugnen i 20–25 min. Ta därefter av locket och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda brödet i ytterligare 15–20 min.
  • Öppna ugnen ett par gånger och släng in en deciliter vatten i botten av ugnen för att få lite ånga.

torsdag 14 augusti 2014

Svågerns Fläskfilégryta

Snart helg igen. Inte en dag för tidigt. Tycker inte att veckorna går sådär snabbt nu efter semestern. Men fredag i morgon och det blir nog en tur till Kulturkalaset och lyssna på Laleh. En efterlängtad konsert. Varje gång hon haft konsert i Göteborg har jag missat det av en eller annan anledning och alltid ångrat mig efteråt. Men nu!! Antar att jag inte kommer att vara ensam vid Götaplatsen....

Förra helgen firade vi fredag med denna festliga gryta. Den kallas Svågerns Fläskfilégryta men har inget med min svåger att göra. Mer än att vi bjöd honom på den när Johan fyllde år i April. Men tydligen hade jag inte bloggat om den så här kommer receptet. I receptet ska det vara fläskfilé men vi gjorde på fläskytterfilé denna gången som går minst lika bra. Perfekt bjudrätt som går fort att laga.

God gryta med "äta-med-sked"-sås

Svågerns Fläskfilégryta
ca 800 g fläskfilé
2 pkt bacon
5 dl creme fraiche, gärna med smak av chili
2 dl grädde
1 purjolök
2 st paprikor
2 st vitlöksklyftor
kinesisk soya
salt och peppar
  • Skiva och bryn fläskfilén. Lägg i en gryta.
  • Strimla och fräs bacon. Lägg i grytan.
  • Strimla paprika och purjolök och lägg i grytan.
  • Tillsätt creme fraiche, grädde, soya och grädde. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Låt grytan småputtra en stund. 
  • Servera med ris eller rostade rotfrukter samt sallad eller andra grönsaker.

måndag 11 augusti 2014

Mollösund

Att ha en matblogg innebär inte bara att dela med sig. Man får så mycket tillbaka också. Vi är ett gäng matbloggare här i Göteborg som träffas då och då. Oftast innebär det att alla tar med sig något, man äter tills man spricker och pratar tills man blir helt yr.

I går var jag på ett lite annorlunda äventyr med mina matbloggsvänner. Vi hade blivit inbjudna till Karin i Mollösund. Hon bloggar på Trattoria och håller på att skriva en kokbok. I går fick vi vara med och forma omslaget på kokboken. Jag kan försäkra er om att det kommer att bli en helt fantastisk kokbok som beräknas komma ut till våren.

Mollösund har jag länge velat åka till och nu har jag äntligen varit där. Så fantastiskt fint och pittoreskt. Maten Karin bjöd på var fantastiskt god och fotostunden vid bryggan var otroligt trevligt. Frågan är varför vi inte tog med badkläder?

Couscoussallad med grillad sparris och morötter

Tre sorters hummus: naturell, saffran och rödbeta. Och Karins bröd!!!

Galette med spenat, purjo, rökt lax och potatis

Akilles försöker tigga vid bordet av Rebecka och Cecilia

Tänk att vakna upp till denna utsikten varje dag!

På väg till bryggan

"Luciatåg" på bryggan:)

Smala klippstigar mellan husen

Fina rosor vid Karins hus

Tack Karin för en fin dag och stort lycka till med kokboken!

torsdag 7 augusti 2014

Ajvarkyckling

Ni som läser min blogg regelbundet vet ju hur mycket jag gillar enkel och snabblagad vardagsmat. Detta receptet på Ajvarkyckling hittade jag hos min ständiga inspirationskälla för vardagsrecept -Sara som har den fina bloggen Vardag.nu

Enkelt att laga, de flesta ingredienser fanns hemma och gillades av hela familjen (tom min något kräsne son). Många plus på denna rätten. Inspirerade till och med mina föräldrar via Instagram att laga. Så testa du med! Det ska jag snart igen! Gott i matlådan.

 

Ajvarkycklinggratäng 4 port.

500 g kycklingfilé eller lårfilé 1/2-1 purjolök
2 dl crème fraiche
2 dl ajvar relish
1 röd paprika
salt och peppar
  • Sätt ugnen på 225°. 
  • Skär kycklingen i centimetertjocka skivor. Krydda runtom med salt och peppar och lägg i en ugnssäker form. 
  • Strimla purjolöken och fräs den mjuk i smör. Blanda den frästa purjon med crème fraiche, ajvar, salt och peppar och bred blandningen över kycklingen. Toppa med strimlad paprika. 
  • Gratinera mitt i ugnen i ca 30 min. Kontrollera att kycklingen är färdig.
  • Servera med ris och en god sallad.

  

Lev Gott!!
Sofie

söndag 3 augusti 2014

Färsk pasta med krämig kycklingsås

Då var semestern slut för denna gången. I morgon ringer klockan på jobb-alarm och det är bara att stiga upp. Jag är väldigt nöjd med vår semester och det ska på ett sätt bli ganska skönt att komma in i lite rutiner igen. I dag har vi mest varit hemma, storstädat lägenheten, storhandlat, svalkat oss med ett dopp i Härlanda tjärn och gjort en stor lasagne som räcker gott till några matlådor (1,6 kg köttfärs!!!).

Apropå bad så har vi nog slagit någon slags rekord i antalet ställen vi badat på under semestern: Skagerrak, Kattegatt, Nordsjön, Östersjön, Västra Långvattnet, Delsjön, Härlanda Tjärn, Lilla Älgsjön, Alsjön....Sött, salt och bräckt. Bara fina bad!

I fredags när vi kom hem från Resö var vi (jag) inte speciellt sugen på att laga mat. Hämtmat var inget alternativ. När vi gick i affären kom vi fram till Färsk fylld pasta med någon kycklingsås. Jag letade snabbt fram ett recept på Arlas hemsida med Creme Fraiche smaksatt med parmesan och vitlök. De där smaksatta såserna är perfekta när man har idétorka! Med några små förändringar blev det ungefär såhär:



Färsk pasta med krämig kycklingsås 3-4 portioner
1 pkt färsk fylld pasta (tex med ost)
2 st kycklingfiléer, ca 300g
smör att steka i
10 cm purjolök
1 burk creme fraiche parmesan & vitlök
  • Koka upp saltat vatten till pastan. Koka pastan så den är färdig samtidigt som såsen.
  • Strimla purjolöken. Strimla kycklingen. 
  • Fräs kycklingen i smör så den får fin färg. Låt purjolök fräsa med så den blir mjuk.
  • Tillsätt creme fraiche. Koka upp och koka några minuter (här är det lagom att koka pastan).
  • Späd ev såsen med lite pastavatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar.
  • Blanda pasta med såsen. Servera med riven parmesan och sallad.

Snabb och enkel fredagsmat

Lev gott!
 Sofie