Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 1 februari 2016

Laxpaj med potatis

Vi gjorde ett smart drag i att ta oss ut på förmiddagen idag. Efter lunch har det varit snöblandat regn i sidled. Blev lite lek på en lekplats i närheten med en dagiskompis som också är ledig på måndagar. Efter lunch har vi lekt postkontor, pusslat, lekt med lego, badat Linnea....ja, det är aldrig några problem att få tiden att gå. Passar på att blogga lite när Linnea sover och Oliver tittar på Jake och Piraterna och äter mellis. Får se hur långt jag kommer....

I fredags var mina föräldrar här hela dagen. På kvällen kom även min syster med familj och fredagsmyste. Till lunch bjöd jag på en Laxpaj med Potatis. Ett recept som kommer från tidningen Hembakat och låg i högen bland alla sparade recept att testa. Kan inte riktigt bestämma mig om pajdegen kändes överflödig men innehållet var gott med matig potatis, söt lök och salt och smakrik lax. Den snabbinlagda löken en trevlig piff att dekorera med. Servera med sallad.



Laxpaj med potatis
Pajdeg:
125g rumsvarmt smör
3dl vetemjöl (eller gärna hälften lite grövre mjöl)
2 msk kallt vatten

Fyllnning:
800g fast potatis
2 gula lökar
smör att steka i 
dill (färsk eller fryst)
200g kallrökt lax
3 ägg
2 dl mjölk
salt och peppar
  • Blanda ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en pajform. Låt stå kallt ca 30 minuter. Förgrädda det naggade pajskalet 10 minuter i 200 grader.
  • Skala och skiva potatisen i cm-tjocka skivor, Koka dem ca 5 minuter i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt svalna. Skala och skär löken i skivor. Stek den mjuk i smör. Ska ej få färg.
  • Varva potatis, lax och lök i pajskalet.
  • Vispa ihop ägg, mjölk, dill, salt och peppar och häll i formen.
  • Grädda i 175 grader i ca 45 minuter. Servera med sallad och snabbinlagd lök.
Snabbinlagd lök
1 stor röd lök
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl olivolja
1 msk strösocker
1 tsk salt
  • Skär löken i tunna skivor
  • Blanda vinäger, olja, socker och salt.
  • Slå lagen över rödlöken och låt dra minst två timmar. Håller flera dagar i kylen.

Inga kommentarer: