Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 23 juli 2015

Sega och söta blåbärsrutor

För ett par helger sedan packade vi med oss fika och cyklade ut i Delsjöskogarna på blåbärsjakt. Vi hittade en hel del på sina ställen men det är väldigt pilligt att plocka blåbär. Antingen plockar man med en bärplockare och får räkna med att rensa en hel del efteråt. Eller så plockar man bären för hand och slipper rensa. Det kanske beror på hur mycket man tänkt plocka. 

Vi fick ihop så pass mycket så det räckte till en paj och muffins samt lite att ha på frukostyoghurten. Men ändå fick jag inte nog av dessa underbara bär och tog en liten skål med mig ut i ett litet skogsparti nära där vi bor och plockade ett par deciliter som räckte till denna söta, sega och goda kaka. Den har vi gottat oss med på jobbet i veckan. Receptet hittade på bloggen Fredriks Fika. Jag tror att den är minst lika god att göra med vita, röda eller svara vinbär. Det söta i kakan och det syrliga från bären blir väldigt gott tillsammans. 

 

Söta och sega Blåbärsrutor ca 20 stycken
150 g smör
4 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljpulver
3 dl blåbär
  • Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en stor form på ca 20x30.
  • Smält smöret och låt det svalna. Rör ner socker, ägg, mjöl och vaniljpulver i smöret. Blanda till en slät smet.
  • Häll smeten i formen och strö över bären.
  • Grädda mitt i  ugnen i 25-30 minuter. Känn med en sticka efter 25 minuter, den ska vara lätt kladdig i mitten.
  • Låt kakan svalna och skär den sedan i rutor.
  • Ät och njut!

1 kommentar:

Mårtenssons kök sa...

Ja hugaligen vilket pillerill det är att plocka små bär som blåbär, eller lingon för den delen, tala icke om det. Men sen när man väl får hugga in på godsakerna så är det ändå värt det, på nåt vis:)