Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 5 oktober 2014

3-årskalas för Oliver

I går hade vi 3-årskalas för Oliver som fyllde år i onsdags. Hela släkten var här, ljudnivån var hög och stämningen härlig. Då de flesta har en bit att åka blev det kalas hela dagen. Folk kom i omgångar och en stund på kvällen var vi 18 personer i vår lilla lya. Sprang på grannen under idag och hon hade nog anat att vi hade haft kalas....:)

Vi bjöd på Boeuf Bourguignon och tre olika tårtor. Grytan hade fått koka länge vilket är ett måste för bästa smak. Tårtorna hade jag förberett det mesta i förväg. Även om man förbereder det mesta så är det svårt att hinna vara med på alla hörn och dessutom hinna föreviga kalaset med kameran.

Treåringen var hur nöjd som helst. Han visade stor uppskattning över alla fina presenter och busade friskt med kusinerna. Han höll igång hela dagen och slocknade när de flesta hade gått hem.


Morbror Christoffer assisterade vid presentöppningen

En blivande rockstjärna med sin nya gitarr?

Fullt hus!

Storkok med Boeuf Bourguignon
Att laga mat till många är inte lätt. När man dessutom vet att många är storätare gäller det att ta i lite extra. Jag hittade ett recept för 15 personer som jag utgick från men dubblade nästan köttmängden och jag var nästan orolig att det inte skulle räcka ändå...

Boeuf Bourguignon ca 20 personer
ca 3,5 kg högrev
400 g sidfläsk eller bacon
ca 500 g färska syltlökar
ca 500 g champinjoner i stora tärningar
7st vitlöksklyftor
4 st morötter i grova bitar
1,5 liter rödvin, helst Bourgogne
smör att steka i
 salt och peppar
1 bukett persiljestjälkar
3 st lagerblad 
en bunt backtimjan

Garnering:
300g sidfläsk eller bacon
ca 300g champinjoner
ca 300g färska syltlökar
hackad persilja
  • Stek i omgångar sidfläsk, champinjoner, syltlök, vitlöksklyftor, morötter och högrev i stora tärningar och lägg allt i en stor gryta. 
  • Tillsätt vin och kryddor i en bukett. Låt grytan sjuda på spisen länge. Gärna ett par timmar. Ännu godare blir det om grytan får stå till sig över natten.
  • Smaka av med salt och peppar.  
  • Garnera grytan med nyfrästa champinjoner, rökt sidfläsk och smålök samt nyhackad persilja.
  • Servera med kokt potatis och kokta grönsaker. 
Kokt potatis, haricit verts och brysselkål till grytan

Oliver hade önskat en Pirattårta och självklart skulle han få en pirattårta. Vi var inne på många olika spår innan jag hittade en hemsida som sålde oblat-ark med bilder på. Jag gjorde en sockerkakstårta med vaniljkräm och jordgubbs- och rabarbersylt mellan och grädde ovanpå. Bilden la jag på strax innan servering och dekorerade med smarties och chokladpinnar runt. Enkelt och gjorde succé. Dessutom gjorde jag en kladdig kladdkaka med polkagrädde till samt en Lingoncheesecake med kanel. Några påpekade att det var mycket med tre tårtor men det blev inte mycket kvar.

Tre tårtor



4 kommentarer:

Charlotta sa...

Hurra, hurra för Oliver lite såhär i efterskott! KRAM!

Moma sa...

Alltså jag hänger inte med, tycker inte det var så värst länge sedan du vispade fram den där lilla rackaren! Hurra för er och hoppas hade en fin dag!

Mårtenssons kök sa...

Herrejisses, det känns verkligen inte som att det var så länge sedan som vi var och hälsade på i Göteborg och Oliver bara var ett litet knyte... tur att det bara är han som blir äldre medans vi håller oss unga:)

Pernilla sa...

nej, 3 tårtor är ju faktiskt inte så mycket på 18 pers ändå, eller? jag har som vanligt spårat ur inför ofelias kalas på lördag, men det blir åtminstone bara 1 tårta ;)

hurra för oliver i efterskott! 3 år alltså, tiden går alldeles för fort!