Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 12 oktober 2014

Timjanskryddad Lammfärslasagne

Det har varit en relativt lugn och skön helg. Lugn för mig innebär inte att sitta stilla och inte göra nåt, bara att man gör lite vad man vill och känner för. Vi har varit helt slut både fredag och lördag kväll och somnat tidigt. Tack och lov har vi en son som sover relativt länge på morgonen (men inte vill somna på kvällarna, vad är bäst?!).

I går blev det en sväng till stan. Jag köpte nya löparskor och Oliver fick träffa Mumintrollet. Vi åt lunch i saluhallen och fick småärenden uträttade. Idag tog vi en sväng till IKEA. Åt lunch där med vänner som också var där. Eftermiddagsfikade hemma och firade Olivers födelsedag än en gång med andra vänner.

I går kväll åt vi Lammfärslasagne. Inspirationen till det fick vi med i Linas Matkasse denna veckan. Ett bonusrecept helt enkelt vilket var en bra bonus. Jag bytte ut rosmarin mot timjan och smaksatte bechamelsåsen med lite getost. En god och smakrik lasagne som vi åt tillsammans med sallad, fetaost och oliver.

Timjanskryddad Lammfärslasagne ca 4 port
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500g lammfärs
4 msk tomatpuré
500g krossade tomater
1/2 dl vatten
torkad timjan eller färsk backtimjan
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 bit getost
salt och peppar
1 frp färska lasagneplattor
3 st tomater

Lammfärslasagne på väg in i ugnen
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Skala och hacka lök och vitlök. Bryn i smör i en stekpanna. Tillsätt färsen och låt den bryna med tills den fått lite färg. 
  • Tillsätt tomatpuré, tomatkross, vatten, buljongtärning och timjan. Låt småputtra i ca 10 minuter.
  • Gör bechamelsåsen: smält smör i en liten kastrull. Pudra över vetemjöl och tillsätt mjölk, lite i taget. Låt sjuda 3-4 minuter. Vispa ner getost och smaka av med salt och peppar.
  • Varva lammfärs, lasagneplattor och bechamelsås i en ugnsfast form. Avsluta med bechamelsås. Skiva tomaterna och lägg dem ovanpå. Strö över timjan.
  • Tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter. Känns så att lasagneplattorna är mjuka.

Nygräddad lammfärslasagne

Servera med sallad, ost och oliver eller annat gott:)

Vet ni vad? I går var det 7 år sedan jag drog igång denna bloggen. Helt otroligt! Många recept, många möten och mycket god mat har det blivit. I bland finns inte tiden, i bland finns inte lusten. Det har bloggats lite olika mycket men det är svårt att låta bli helt. Det som får mig att fortsätta är att jag ser att det fortfarande är folk som tittar in även om det inte bloggas så mycket. Tack för det!

7 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Hipp hurra för de 7 åren! Helt otroligt att du bloggat så länge, det är verkligen inte lite det! Respekt!
Att slänga ner getost i såsen låter som ett smärre genidrag, passar ju så bra till lammet. Lägger till receptet i vår mapp,
tackar för tipset.

Sara på Vardag.nu sa...

Sju år alltså, inte illa! En respektabel ålder för en blogg :) Grattis!

Lotta sa...

En av pionjärerna alltså - häftigt! Här är man fjunis :-)

Lasagnen ser så god ut, den blir så läcker med tomaterna.

Bara att köra på i den omfattning man själv känner att man har lust och ork till.

Charlotta Hemert Ljungblad sa...

Hurra för bloggen!!!!

Amy's piece of cake sa...

Hurra för 7 år, herregud så länge du har bloggat! Jag tycker mina 3 år känns som en lång tid. Men jag instämmer... ibland finns orken där och ibland inte... huvudsaken är att man tycker det är roligt!

Remsan sa...

Hurra för bloggen! Sju år är inte dåligt!

Matarkivet sa...

Grattis till bloggen! Och vilken fin lasagne - låter toppen!

kram