Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 19 januari 2017

Kärleken till Grönkål

Jag älskar Grönkål! För några år sedan hade jag knappt smakat grönkål och det var mest vanligt förekommande runt jul som dekoration på julbordet och den halländska specialiteten "Långkål". Nu har jag alltid grönkål hemma och det finns att få tag på i varenda livsmedelsbutik antingen som skuren eller som hela blad. Jag köper det som finns. Den håller otroligt bra och gärna extra kallt. Odlar man grönkål kan den till och med tåla att stå under snö men blir lite mildare i smaken av frosten. Grönkål är väldigt nyttig och innehåller mycket järn, C-vitamin och A-vitamin.

Så vad gör man då med grönkål? ALLT! Kall, varm, ljummen, förvälld, stekt, i gryta, pannkaka, gratäng, stuvad....ja, bara fantasin sätter gränser. För några år sedan fastnade jag för Grönkålspaj med ädelost runt juletid och det har jag gjort varje år med lite variation. Jag brukar även göra Saffranslax och senast bytte jag ut spenat mot grönkål. Funkade fint!

Som sallad till vardags är det gott att massera med olja, vinäger, salt och peppar. Blanda med gurka och äpple i tärningar. Det äter till och med Oliver som är kräsen när det gäller grönsaker. Filea en apelsin och pressa över saften av "resterna" och massera in i kålen.

Här kommer några exempel på vad jag har använt grönkål till den senaste tiden. Som sagt, bara fantasin sätter gränser!

Grönkålschips som tillbehör till en pastarätt. Massera in grönkål i olivolja, flingsalt och ev lite chiliflakes. Kör i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter. Håll koll och vänd runt en gång.

Vegetariska canneloni med grönkål som jag fräste ihop med lite grönsaker och blandade med tomatsås som jag toppade rullarna med innan gräddning.

Färsk fylld pasta med förvälld hackad grönkål blandad med ricottaost.

Pulled Pork - burgare med rödkål/grönkålssallad. Masserad med olja och kryddad med salt och peppar. 

Grönkålspaj med ädelost

Hemmagjord pizza med grönkål och ädelost på min halva

Krämig saffranslax

Vanlig vardagssallad med grönkål, rödkål, valnötter masserad med olja, vinäger, salt och peppar. 

1 kommentar:

Charlotta Hemert Ljungblad sa...

Den där fyllda pastan låter fantastiskt god! Och håller för övrigt med, grönkål är SÅ gott!