Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 11 januari 2017

Grytbröd

En av de nyårsönskningar man kan ha (EJ nyårslöfte) kan ju vara att man ska baka mer bröd. Vi äter inte jättemycket bröd men jag kan ändå bli väldigt trött på köpe-bröd. När jag bakar är jag snabb med att frysa ner mycket av det och sparar endast det vi äter kommande dagar uppe. Både lyxigt och gott att ta fram hembakt bröd från frysen.

Idag när det regnat snöslask från höger till vänster och blåst åt andra hållet har det varit perfekt bakväder. Det blev Grytbröd. Ett bröd som jag bakat ett par gånger förut. Det blir sådär härligt god skorpa på det när man gräddar det i grytan. Som vanligt när jag bakar bröd tog jag av de mjölsorter jag hade hemma (tömde tre påsar med "slattar"): Manitoba cream, finmalt rågmjöl samt teffmjöl. En chansning men brukar bli bra!

Här får ni originalreceptet som kommer från Tidningen Hembakat.


Grytbröd 1 bröd
25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
3 dl fingervarm mjölk
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
6 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl

  • Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och lös upp jästen i det. Tillsätt salt och mjöl, lite i taget, tills du fått en kladdig deg.
  • Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
  • Knåda ihop degen till en boll och rulla den i mjöl. Låt degen jäsa inlinad i en handduk i ca  30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en tom gjutjärnsgryta utan lock,ca 4 liter, i den varma ugnen.
  • Ta ut grytan, strö lite mjöl i botten och lägg degen i den heta grytan. Lägg på locket.
  • Grädda längst ner i ugnen ca 20-25 minuter. Ta av locket, sänk temperaturen till 225 grader och grädda brödet ytterligare 15-20 minuter. 
Ett tips hur man vet att ett bröd är färdiggräddat är att ta tempen på det. Vid 98 grader i mitten är det perfekt!Inga kommentarer: