Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 27 oktober 2016

Fiskgryta med saffran

Hösten är verkligen här. Regn, grått och trist varvas med sol och träd i vackra färger. Vi står på lekplatser på eftermiddagar och värmer oss med indianhopp, kaffe och varm choklad. Det kommer att komma en period där det troligtvis blir mer inomhuslek än vad det varit det senaste halvåret.

Med hösten kommer värmande soppor och grytor. Förra fredagen åt vi en Fiskgryta med saffran. Snabb att laga med goda smaker. Toppade med en klick creme fraiche och lite chiliflakes. En perfekt fredagsrätt. Till grytan drack vi ett väldigt gott vitt franskt vin som passade perfekt till - Chateau Bonnet.


Fiskgryta med saffran 4 portioner
250g vit fisk, tex torsk, kolja, sej eller kummel
250g lax
salt och peppar
300g potatis (fast)
1 morot
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
olivolja till stekning
1 burk hela tomater
4 dl fiskbuljong
1 dl vitt vin
1 pkt saffran
1 dl grädde
färsk dill och basilika

  • Skär fisken i bitar. Salta och peppra.
  • Skala potatis och morot, skär i mindre bitar. Skala lök och vitlök, strimla tunt. 
  • Fräs potatis, morot, lök och vitlök i olja i en kastrull. Tillsätt tomater, buljong och vin. Koka upp och tillsätt saffran. Koka tills potatisen börjat mjukna. 
  • Tillsätt grädde, smaka av med salt och peppar. Lägg i fisken och lägg på locket. Koka upp och dra grytan från värmen. Låt stå ca 10 minuter. 
  • Blanda ner dill och basilika före servering. 
  • Servera med aioli eller en klick creme fraiche samt lite chiliflakes för lite mer hetta. 


1 kommentar:

Pernilla sa...

ja tack! jag tar gärna lite! låter supergott, själv har jag en förmåga att alltid glömma bort att säga till om saffran i kassan sen när jag står där och ska dra igång matlagandet eller bakandet så blir det lite... jobbigt.