Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 22 maj 2016

Rabarberkladdkaka

Våren är verkligen underbar! Vet inte hur många gånger jag säger det. Alla dofter, smaker, grönska, blommor.... om man inte är pollenallergiker. Man kan ju bara titta på fönstren för att inse hur jobbigt det är.

Jag, Oliver och Linnea har varit i Skåne en vecka hos mina föräldrar. Där har vi verkligen fått uppleva allt det underbara med våren. Gröna ängar, blommande rapsfält, rabarber, ramslök och syrener. Ja, ni kan ju tänka er! Underbart! Det var faktiskt första gången jag gick i ramslökshav, kände doften och plockade massor av blad, blommor och knoppar. Vi frös en hel del men resten gjorde vi pesto, soppa, olja, smör av plus att vi hade det i biffar, i sallader mm. Ramslök passar i och till allt! Dessutom helt gratis.

Fick med mig lite rabarber från Skåne. I går gjorde jag en klassisk smulpaj för att fira Johans Göteborgsvarv. Alla som springer är verkligen vinnare. Då jag sprungit själv några gånger vet jag hur kul det är, vilken känsla det är att komma i mål och hur ont man kan ha på kvällen och dagen efter.

Innan jag lämnade Skåne åt vi denna smarriga Rabarberkladdkaka. Inte bara god utan dessutom snygg då man lägger långa stänger av rabarber istället för att hacka ner dem som man brukar. Den blev sådär lagom seg och kladdig. Till kakan åt vi Otto´s gammeldags vaniljglass (godaste glassen). Receptet kommer från Tidningen Hembakat och kommer absolut att bakas igen.



Rabarberkladdkaka
150g smör
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 ägg
2 dl vetemjöl

Garnering
300 g rabarber
2 msk strösocker
nystött kardemumma
  • Sätt ugnen på 180 grader. 
  • Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en smet.
  • Häll smeten i en smord och bröad springform, 23-24 cm i diameter.
  • Skär rabarberna i länder, ca 10 cm långa. Klyv på längden om de är för tjocka. Lägg dem i ett snyggt mönster, tex som en sol i smeten. Strö över strösocker och kardemumma. 
  • Grädda kakan mitt i ugnen, 20-25 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt svalna i formen. Servera med glass, grädde eller vaniljsås. 

3 kommentarer:

Pernilla sa...

Hej Sofie, kul att se dig här!!!
Ofelia var också ute och länsade rabarberlandet idag, jag är ju däremot ingen rabarberfantast så jag vetetusan vad jag ska göra med all rabarber... kan ju inte äta den där rabarberkycklingen varje dag... Nu har jag nog slagit världsrekord i hur många gånger man kan skriva rabarber i ett meddelande.

Mårtenssons kök sa...

Alltså vi kan bara upprepa det vi skrev på Instagram, så jädra snygg den blev! Det måste absolut vara den snyggaste rabarberkakan vi någonsin sett! Faktiskt är det nog dessutom den första rabarberkladdkakan vi både sett och hört talas om.

Millas Hälsoblogg sa...

Måste testas :)