Men i dag mår jag bra, Johan bättre och en liten laxbit fick sätta livet till. Redan i måndags mixade jag i hop en pesto, på lite av vad som fanns i kylen och nästan ville gå där ifrån, att bre över lilla laxen. Och efter att ha sett Sveriges Skönaste Gårdar med Tina Nordström i kväll, när hon var hos senapsbonden Hans Svensson, så vet vi ju alla vad en pesto ska innehålla: vitlök, parmesan, nötter, örter och olja. Senapsbonden var ju självklart samma som vi besökte på vår bloggträff tidigare i höstas. Håller tummarna för dem i finalen i morgon.
Spenat- och dillpesto
ca 50 g babyspenat
ca 10 blad basilika
20 g dill (en "bubbla" från ICA)
1 stor vitlöksklyfta
1 näve sötmandel
salt och peppar
olivolja efter tycke och smak
ca 1 dl parmesanost
- Plocka dillvipporna och lägg i en bunke tillsammans med resten av ingredienserna.
- Mixa med stavmixer till en slät massa. Späd med olja till önskad konsistens.
Till laxen hade vi ugnsrostade rotfruter och yoghurtsås med citron, honung och citronpeppar.
Före ugnen |
Efter ugnen |
Receptet är lite från en höft så blanda och ge efter tycke och smak. Som vanligt. Men jag håller med Tina Nordström om att en pesto ska innehålla just de ingredienserna (vitlök, nötter, örter, parmesan och olja). Sen om man har basilika, soltorkade tomater, spenat eller dill beror på säsong, smak och humör. Blir det någon pesto över så blanda med pasta till lunchlådan, klicka på smörgåsen eller blanda i sås. Gott!
Åh, jag missade igår men ska kolla reprisen. Har ju sett att "vår" senapsbonde skulle vara med...
SvaraRaderaPesto är så gott att mixa ihop själv med sånt man gillar. Jag har gjort dillpesto till färskpotatis och det blev supergott. Det här låter också jättegott men jag får äta det till något annat än lax :-(
Skönt att höra att du mår bättre och är på G i köket igen!
Kram Lotta
Dill pesto låter vrålgott!! Det ska jag testa. Håller mig dig och tina, klart det ska vara vitlök, parmesan och nötter annars blir det väl ingen pesto?
SvaraRaderaHåller tummarna gör vi absolut, både tummar och tår minsann!
SvaraRaderaDill i pesto borde vi ju verkligen ta och testa, Håkan är en anings tossig i dill "Det kan man aldrig överdosera..."
Man glömmer ofta dill. Så himla fin krydda egentligen och tar man internationella grejer som pesto och ersätter basilika med dill så har man plötsligt fått en svensk men ändå exotisk rätt. Jag har lovat mig själv att tänka mer på dill i fortsättningen :-).
SvaraRaderaFin blogg förresten. Hittade den precis.