I eftermiddag har vi bakat. I senaste numret av Mama var det ett julreportage med Underbara Clara. Erkänner att jag inte är så mycket för pyssel men recepten gillade jag. Så i dag har jag bakat Kolapepparkakor med lingonglasyr. Enkla kakor att baka som var både söta, syrliga och kryddiga. Blev inte riktigt överens med glasyren med Clara tipsade om att förvara dem i frysen så de kanske blir bättre då. Pepparkakskrydda hade jag ingen hemma så det gjorde jag själv. Inte alls dumt!
Pepparkakskrydda för hela december |
2 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
1 msk hel kardemumma
1 msk mald kryddnejlika
- Mortla kardemumman till ett pulver.
- Blanda med övriga kryddor.
- Förvara i en burk med lock.
Kolapepparkakor med lingonglasyr
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker (jag tog bara 1 tsk)
1 msk sirap
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 tsk pepparkakskrydda
Glasyr:
2 dl florsocker
1 msk citronsaft (jag tog lite mer)
3 msk frysta lingon
- Blanda smör, socker, vaniljsocker och sirap krämigt.
- Blanda ner övriga ingredienser och rör till en kletig deg.
- Gör två rullar och lägg på en plåt. Platta till lite.
- Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter. De ska få en fin, gyllenbrun färg.
- Skär ca 3 cm breda kakor. Låt svalna på plåten.
- Rör ihop florsocker och citronsaft till en jämn smet. Rör försiktigt ner lingonen. Ringla glasyren över kakorna och låt stelna. Förvara kakorna i frysen.
Så nu har jag både saffransbullar och pepparkakor i frysen att bjuda på framöver. Kom och fika!!:)
Yummie, jag kommer omedelbart bums och fikar! =)
SvaraRaderaSpännande kakor med lingonglasyr:)
SvaraRaderaSer otroligt gott ut! Mums!!
SvaraRaderaSer jättefina ut! Att du bara orkar... Och så gör du egen pepparkakskrydda också. Puuh...
SvaraRaderaDet har snöat rejält hos oss men det ligger inte kvar så fint, mest blask men det ljusar upp lite när det ligger kvar på träden. Helt OK!
Jag tar en virtuell fika då :-)
Dom här så riktigt smarriga ut! Mums!
SvaraRaderaNu poppar det upp det ena härliga juliga receptet efter det andra. Underbart att julstämningen börjar sprida sig så smått. Småkakor av alla dess slag är jag svag för :-)
SvaraRaderaHärligt! Det receptet snor jag! :)
SvaraRaderaTrevlig helg!
såna där gjorde jag för nåt år sen också, fast utan lingonglasyren. men de var verkligen goda! måste nog också börja julbaka snart om jag ska hinna med allt som jag vill baka innan jul :)
SvaraRaderaTitta! Så fina de var. Säkert goda dessutom.
SvaraRaderaKram kram
Synd att jag inte bor lite närmre dig för då hade jag kommit bums på fika!
SvaraRaderaOh så goda de verkar vara, glasyr som är så gott,det äter frun i köket gärna med sked:)
SvaraRadera