söndag 23 september 2012

Marockansk köttgryta med granatäpple

Tillbaka från skåneland efter några sköna dagar. Johan åkte på fiskehelg med grabbarna så jag och Oliver passade på att umgås bort mormor och morfar lite. Även mina småbröder har tittat förbi och ätit middag med oss. För som ni vet är det alltid väldigt mycket mat när man är i Skåne. Aldrig är man speciellt hungrig och börjar man bli det så äter man något litet i väntan på middagen.

Helgen har gått i tema gryta och äpple. Ja, det är ju faktiskt höst. I fredags firade vi min ena bror som fyllt år i veckan med en Marockansk köttgryta med granatäpple. Receptet kommer från Arlas senaste receptfolder. Har snart testat alla recepten i den. Gjorde ett riktigt storkok på 2 kg kött. Grytan var inte alls sämre dagen efter. Gjorde några små mängdförändringar så här kommer mitt recept:


Marockansk köttgryta med granatäpple
2 kg högrev
3 st gula lökar
3 st köttbuljongtärningar
1,5 liter vatten
3 msk kinesisk soja
4 msk tomatpuré
  • Skär köttet 3x3 cm. Bryn i omgångar och lägg i en stekgryta.
  • Skala och tärna löken. Fräs den mjuk och lägg i grytan.
  • Tillsätt buljong, vatten, soja och tomatpuré. Låt sjuda i några timmar tills köttet är mört, tar 2-3 timmar.
175 g torkade aprikoser (I love eco, ICA)
2 små röda chili
4 vitlöksklyftor
1 msk malen kanel
1 msk malen spiskummin
1-2 granatäpple
2 dl rostad mandel
1/2 kruka färsk mynta
turkisk yoghurt
  • Hacka chili och vitlök. Fräs i smör tillsammans med kanel och spiskummin ca 1 minut. Häll ner i grytan tillsammans med strimlade aprikoser och koka 5 minuter. 
  • Servera med rostad mandel, granatäppelkärnor, mynta och turkisk yoghurt.


Till grytan kokade jag couscous i gurkmeja så den blev gul och fin. Jag stekte morotsstavar i smör och kanel och kokade blomkål i lättsaltat vatten. Grönsakerna hade ett härligt tuggmotstånd kvar. Dekorerade allt med hackad mynta och mycket granatäpplekärnor. Många härliga kryddor och smaker tillsammans. Inte bara köket doftade ljuvligt. Det var även väldigt gott!

9 kommentarer:

  1. Det är så gott med grytor. Och dom blir oftast godast dagen efter!!

    SvaraRadera
  2. Ja, vi skåningar kan det där med "myed mad och mad i rättan tid":)
    Mums, säger vi om grytan och snor receptet rakt in i vårt kök. Friskt med både myntan och granatäpplet.

    SvaraRadera
  3. Det låter jättegott med många härliga smaker!
    Här blev det långkok idag, gulasch som fick puttra lääänge. :)

    SvaraRadera
  4. Wow, vilket härligt recept! Det låter som något jag ska satsa på att laga nu när höstrusket är här!

    SvaraRadera
  5. Åh, det receptet har jag spanat in, liksom flera andra i broschyren. Nomnomnom!

    SvaraRadera
  6. Vilka fina smaker i den grytan, och fint med granatäppelkärnorna!

    Snart blir det Skåne igen för dig då :-)

    SvaraRadera
  7. Härligt med en värmande gryta nu när det faktiskt är höst på riktigt!

    Ses snart! :)

    SvaraRadera
  8. Det verkar som att många hakat på temat gryta just nu och visst är det höstmat man är sugen på. Här dukade ni upp en massa gott på samma gång. Både grytan och grönsakerna faller mig helt i smaken.

    SvaraRadera