I dag är det måndag och det betyder ju att vi försöker att ha en köttfri dag. Än så länge inget kött men har ju bara ätit frukost. Om en stund ska vi traska till stan för att äta lunch med Charlotta och Pernilla. Blir på en sushi- och salladsbar så känns som det enkelt kan bli köttfritt.
I skåneland gjorde jag en köttfri paj en kväll med grönsaker från mammas och pappas trädgårdsland. Vilken lyx att dra upp lite rödbetor från landet och ta några lökar från lådorna på trappen. Med lite smulad fetaost på toppen blev det en god sälta till de söta rödbetorna och löken. Även salladsbladen som vi hade till kommer från trädgården.
Lök- och rödbetspaj
I skåneland gjorde jag en köttfri paj en kväll med grönsaker från mammas och pappas trädgårdsland. Vilken lyx att dra upp lite rödbetor från landet och ta några lökar från lådorna på trappen. Med lite smulad fetaost på toppen blev det en god sälta till de söta rödbetorna och löken. Även salladsbladen som vi hade till kommer från trädgården.
Lök- och rödbetspaj |
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Fyllning:
ca 1 kg rödbetor
2 gula lökar
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
2 dl riven prästost
1 pkt fetaost
3 ägg
3 dl mjölk
1 msk torkad timjan
salt och peppar
flingsalt
flytande honung
- Nyp ihop pajdegen och låt den vila i kylen i ca 30 minuter. Tryck ut den i en pajform.
- Lägg den rivna osten i botten på pajskalet.
- Skala och skiva röd-, gul- och vitlök. Bryn i smör i en stekpanna så den blir mjuk och blank. Lägg ovanpå osten.
- Koka rödbetorna mjuka. Spola i kallt vatten och gnugga av skalet. Skiva och lägg ovanpå löken.
- Smula över fetaosten.
- Vispa ihop ägg, mjölk, timjan, salt och peppar och häll över pajen. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter. Pajen ska få fin färg och äggstanningen stannat.
- Låt svalna något och ringla honung och strö flingsalt över. Servera med en sallad.
Paj från trädgården |
gahhhh vad gott! kram Sofia
SvaraRaderaJa, det går verkligen att lyxa till det även utan kött :). Ser riktigt gott ut!
SvaraRaderaDet ser galet gott ut, jag älskar rödbetor!!
SvaraRaderaRödbetspaj är förträffligt smaskigt och feta till är ännu bättre.
SvaraRaderaIngen Västerbottenost:) ?
Sicken lunchdate va! Och detta låter så spännande...!
SvaraRaderaRödbetor är ju så snygga! Finfin färg på pajen :) Låter hur gott som helst!
SvaraRaderaGrymt snygg paj och verkar dessutom väldigt god. Ps. Vad roligt att se dig i Buffétidningen. Glatt överraskad blev jag. Såg verkligen superbra ut/Kram!
SvaraRaderaEn sådan vacker paj! Jag älskar rödbetor i alla former, så pajen låter verkligen som något jag måste testa. Har nog aldrig haft rödbetor i paj.
SvaraRaderaJag har rödbetor hemma måste prova detta!!www.sportochspelkocken.se
SvaraRaderaFint att träffas, får köra lunch snart igen!
SvaraRaderaVilken spännande paj receptet sparar jag
SvaraRadera