söndag 15 januari 2012

Mintchokladtårta

Matporr. Så beskrev Helena (Bara en kaka till) denna kakan. Jag är redo att skriva under där. Choklad, mint, kladdig... Gott! Helena hade gjort några förändringar. Bland annat hade hon inte vispat ägg och socker så fluffigt för att få en mer kompakt botten. Jag följde Allt om mats originalrecept och vispade på. Nästa gång testar jag nog att göra en kompaktare botten. För denna kakan kommer jag verkligen göra igen.

Mintchokladtårta
Botten:
200g smör
100 g mörk choklad (70%)
100 g after eight choklad
4 st ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2,25 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt

Glasyr:
50 g smör
100 g after eight choklad
3-4 st droppar pepparmintsolja
0,5 dl vispgrädde
  • Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör, choklad och after eight i en kastrull. Låt svalna.
  • Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda ner chokladsmöret. Sikta ner vetemjöl, kakao, bakpulver och salt.
  • Klä botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och grädda i nedre felen av ugnen i ca 20 minuter. Kakan ska släppa kanterna och nästan stannat helt i mitten. Låt svalna.
  • Smält smör, grädde och after eight till glasyren. Droppa i pepparmintsoljan. Häll glasyren över kakan. Låt stelna i kylen. Servera med grädde.

Dekorerad med halva after eight
Kakan bjöd vi på när min morfar och morbror med fru var och hälsade på hos mina föräldrar i fredags. Det var ju tjugondag knut (...då ska julen ut...) så då passade vi på att rensa julförråden lite. Glögg och pepparkaka när de kom och förutom mintchokladkakan så hade vi mandelmusslor med grädde och sylt till kaffet. Smarrigt!

Mandelmusslor med grädde och sylt

14 kommentarer:

  1. Käre vänner... Med så mycket smör i så får man minsann ta en extra långpromenad dagen efter... Kan inte bli så mycket annat är god:)
    Tror minsann att vi har användning för receptet inom kort... Men kompaktare botten, hur tänker du då?

    SvaraRadera
  2. Såg också denna frestelse i AoM och ska absolut göra den framöver. Håller med dig; choklad, mint och kladdigt... kan liksom inte bli fel. ;-)

    SvaraRadera
  3. Såg den också hos Helena, låter och ser riktigt gott ut!

    SvaraRadera
  4. jag har precis slutat sukta efter den här kakan efter att jag såg den hos helena och så gör du såhär.. varför?! :P

    jag får nog helt enkelt bara rätta mig in i ledet och baka den jag också.

    SvaraRadera
  5. Jag tillhör den mikroskopiskt lilla skara som inte är så förjust i sådana bakverk.... Och det är nog tur, annars hade jag vägt typ 200 kg, hoho.

    Kram!

    SvaraRadera
  6. Riktigt gott verkar det här mint är ju ljuvligt

    SvaraRadera
  7. Tårtan ser helt fantastisk ut, måste jag också testa =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min tävling, perfekt för lilla Oliver =)

    SvaraRadera
  8. Ja, tårtan låter väldigt god!

    SvaraRadera
  9. Den tårtan måste jag verkligen prova!

    SvaraRadera
  10. Hur får du till en kompaktare botten?
    Låter väldigt gott för t o m mig som inte är chokladälskare av naturen.

    SvaraRadera
  11. Om man inte vispar ägg och socker så fluffigt utan bara vispar ihop lite snabbt så blir botten kompaktare. Det var så Helena gjorde. Jag gör det nästa gång.

    SvaraRadera
  12. Mums (där kom andra halvan;)). Ja den måste man ju bara testa. Älskar choklad o mint.

    SvaraRadera